Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gastvrouwen moeten Kalverstraat rond feestdagen iets aangenamer maken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 december 2016, 19.35 uur

Tijdens de feestdagen lopen er zogeheten ambassadeurs door de Kalverstraat. Op initiatief van de winkel- en pandeigenaren verlenen zes gastvrouwen, verspreid door de straat, het winkelpubliek van extra service. Door informatie te geven en de weg te wijzen, kan zo de enorme mensenmassa in betere banen geleid worden.

Begin oktober werd de Kalverstraat nog door de politie afgesloten, en mocht er tijdelijk niemand meer in. Het was er simpelweg te druk. Omdat het rond de feestdagen doorgaans nog drukker wordt in de winkelstraat, heeft de vereniging van pandeigenaren besloten om stewards in te zetten. De gastvrouwen kunnen het winkelend publiek van informatie voorzien. 

'Mensen lopen er doelloos doorheen'
'Het is een straat, hij ligt op de weg ergens naartoe. Het ligt midden in het centrum. Maar mensen lopen er vaak ook gewoon doelloos doorheen', vertelt gastvrouw Leonie Cruson. Ze probeert het publiek zo goed mogelijk van dienst te zijn en soms betekent dat, dat ze mensen adviseert om een andere route dan de Kalverstraat te nemen. 

Lees ook: Politie waarschuwt voor panieksituaties door 'overcrowding' in binnenstad

De gastvrouwen zijn nadrukkelijk niet bedoeld om gevaarlijke drukte in de straat tegen te gaan. Daar is veel meer voor nodig. Het stadsdeel Centrum heeft bijvoorbeeld aan alle winkeliers en pandeigenaren gevraagd om steigers en stellages rond de feestdagen te verwijderen.