Start van hoofdcontent

Stad

nl

Restaurant Kaskantine maakt geen gebruik van elektriciteit, water en gas

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 december 2016, 19.28 uur

Hoe kun je toch overleven als de wereld vergaat? Dat kan je vanaf morgen leren in het post-apocalyptise restaurant 'de Kaskantine' aan de Haarlemmerweg.

Initiatiefnemer Menno Houtstra wil laten zien dat het mogelijk is om een restaurant te beginnen zonder gas, water uit de kraan of elektriciteit. 

Houtstra zegt dat het nog wel 'work in progress' is. Zo komt er een oven van klei en vuursteen die de hele ruimte zal verwarmen. Iedere dag zijn er pizza's of andere gerechten.

Vissen
Ook staan er vissenbakken in het restaurant. 'De vissen geven de bemesting aan planten, de planten zuiveren dan het water en de vissen krijgen het dan weer schoon terug. De vissen kunnen aan het eind van het jaar weer worden opgegeten.'

Het water komt van het dak en wordt gezuiverd. De energie komt van zonnepanelen. De restauranteigenaar doet het voor de bewustwording. 'Voedsel is eigenlijk de link tussen mens en de natuur en voedsel is de enige manier waarop mensen nog contact kunnen maken met de natuur. Er is in de stad nog heel veel natuur, maar mensen kennen het niet meer. En heel veel uit de natuur kun je eten.' Houtstra ziet voedselverspilling dan ook als een groot probleem  en probeert met dit initiatief overconsumptie tegen te gaan. 

Voedselverspilling
'Er zijn heel veel beesten die door professionals worden afgeslacht omdat ze in de weg zitten. Eigenlijk doen we niets met die beesten en dat is ook zo zonde. Niemand weet van hun bestaan af en eigenlijk worden ze gewoon weggegooid.'

De Kaskatine mag hier maar een jaar blijven staan, maar Houtstra heeft een droom. 'Het doel is om aan te tonen dat niet aangesloten zijn op nutsvoorzieningen mogelijk is in de stad en dat er uiteindelijk een aantal mensen op zo'n manier kan leven, bijvoorbeeld in gemeenschappen.'

Vanaf morgen kan de gemeenschap al terecht bij de Kaskantine voor de eerste broodjes en soep.