Start van hoofdcontent

Stad

nl

Explosieven op straat achtergelaten na poging plofkraak bij Plein '40-'45

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 december 2016, 13.57 uur

Drie mannen hebben vanochtend vroeg geprobeerd een plofkraak te plegen bij een geldautomaat aan de Slotermeerlaan, ter hoogte van Plein '40-'45.

Een politiewoordvoerder laat weten dat de daders rond 5.00 uur tijdens hun voorbereidingen gestoord werden doordat de politie langs kwam rijden. Het drietal is daarna gevlucht op een zwarte scooter zonder kentekenplaat, hun busje lieten ze achter. Ook de explosieven zijn op straat achtergebleven. 

Hotel
De brandweer, politie en Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwamen ter plaatse en het gebied werd ruim afgezet. Tientallen woningen aan de Slotermeerlaan werden ontruimd vanwege explosiegevaar. Bewoners zijn opgevangen in een hotel in de buurt. De EOD heeft de explosieven opgeruimd en in het Westelijk Havengebied tot ontploffing gebracht.

'Agenten rennen druk rond en Plein '40-'45 en de Slotermeerlaan is al uren afgesloten. De brandweer en andere veiligheidsdiensten zijn inmiddels ook aangekomen', liet een omwonende vanochtend aan AT5 weten.

Kraaienpoten
De plofkrakers hebben in de Cornelis van Vollenhovenstraat kraaienpoten achtergelaten, zodat de banden van politiewagens die hen zouden achtervolgen lek zouden gaan. De politie heeft de scooter kort achtervolgd, maar de daders zijn ontkomen. De politie zegt niet door de kraaienpooten heen te zijn gereden.

abc5media_image_6

Het busje dat op straat werd achtergelaten is eerder gestolen, laat de politie weten. De auto wordt onderzocht op sporen. De daders zijn vermoedelijk door het Eendrachtpark gereden in de richting van de H.Colijnstraat.

Het openbaar vervoer was door de afzetting verstoord, zo liet het GVB vanochtend weten. Rond 9.15 uur werden de politielinten weggehaald.

Verstoring bus 69, tram 7 en 14 op last van de politie. Kijk op https://t.co/VtTXVEd4vF

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) December 5, 2016

Op verzoek vh OC Begeleiding van de EOD richting plein 40/45 ivm ram/plofkraak! pic.twitter.com/BRNZq2qAmC

— Team Hoofdwegen (@POL_Hoofdwegen) December 5, 2016

Beelden: Martin Damen