Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verkopers aan de macht: Wilford maakte ton winst op huis van 54 m2

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 december 2016, 17.09 uur

Ruim een ton winst op een huis van 54 vierkante meter. De gekte op de Amsterdamse huizenmarkt is een zege voor de mensen die hun huis willen verkopen. Zo ook voor Wilford Sloterwijk, hij zette zijn huis in Bos en Lommer te koop en was het binnen een paar dagen kwijt.

Op twee kijkdagen kwamen meer dan zestig belangstellenden af. 'Er is echt een totale hysterie op de markt, dat wist ik. Maar als je het dan zelf meemaakt, dan is het opeens heel anders', vertelt Wilford. Zijn huis ging begin september in de verkoop en twee weken later was de koop rond.

Ruim een ton winst
In 2008, net nadat de huizenmarkt in de stad volledig instortte, kocht hij de woning in de Griseldestraat. Acht jaar lang woonde hij er met veel plezier. Maar een wens om naar het buitenland te vertrekken in combinatie met de gunstige markt, maakte dat hij het huis te koop zette. Uiteindelijk maakte hij ruim een ton winst.

Met het verdiende geld gaan Wilford en zijn man een guesthouse in Colombia beginnen. 'Ik ben geadopteerd en kom daar oorspronkelijk vandaan. Samen met mijn man wil ik langere tijd in het buitenland wonen en werken, met dit geld kunnen we er echt voor gaan. We hebben er heel veel zin in.'

'Zo klein hier en het wordt steeds drukker'
De Amsterdamse zomers, zijn vrienden en de leuke festivals en feestjes zal hij zeker gaan missen. Maar andere dingen zeker niet. 'Het is zo klein hier en het wordt steeds drukker. Cartagena, waar we naartoe gaan, dat ligt aan zee, het is er bijna altijd mooi weer en we hebben er de ruimte. We zullen zeker af en toe terugkomen. Maar die grauwe grijze dagen ga ik zeker niet missen.' 

Lees ook: Blind overbieden en bezichtigen met z'n dertigen; kun je nog wel een huis kopen in de stad?

------------------------------------------------------------

Jeroen maakte ton winst binnen zes dagen

Ook Jeroen (echte naam bekend bij de redactie) besloot gebruik te maken van de huizengekte. Twee jaar geleden kocht hij samen met zijn vriendin een appartement van 80 vierkante meter in de Maassluisstraat in Slotervaart. Hij betaalde er 133.000 euro voor, ruim 20.000 euro minder dan de vraagprijs.

abc5media_image_1

Appartementengebouwen in de Maassluisstraat in Slotervaart 

Veranderende huizenmarkt
Het appartement werd gerenoveerd: een nieuwe badkamer, keuken, elektra, alles werd vervangen. Maar de veranderende huizenmarkt maakte dat Jeroen toch eens ging informeren bij een bevriende makelaar. 'Ik dacht zelf dat we er 190.000 of 200.000 voor konden krijgen. Maar de makelaar zei 225.000 euro. Ik dacht echt wow.'

Het stel had juist op dat moment een mooi huis gezien in hun geboortedorp bij Enkhuizen, daarom besloten ze te verkopen. Het appartement werd in september op Funda gezet. Vier dagen later was het open huis, waar naar schatting 50 mensen op afkwamen, weer twee dagen later kwamen de biedingen binnen. Zes dagen duurde het voordat zijn huis verkocht was.

'Echt de jackpot'
'Het eerste bod was 260.000 euro, maar het tweede 284.000 euro. Ik wist dat we geen verlies gingen maken, maar dit was echt de jackpot', vertelt Jeroen. Op de vraag wat hij er zelf van vindt dat mensen zoveel willen betalen voor zijn huis is hij duidelijk. 'Ik vind het absurd. Maar ik heb niemand gedwongen om zoveel geld uit te geven.'

Inmiddels is Jeroen al verhuisd naar een twee-onder-een-kap woning aan het water, met vijf slaapkamers, een garage en een hele grote tuin. 'Voor al dat geld kun je veel meer kopen buiten de stad. Als ik naar Amsterdam wil dan pak ik de auto en ben ik er zo.

Lees ook: Keuring droomhuis overslaan? Rot, schimmel en houtworm op de koop toe

OPROEP: AT5 zoekt verhalen Amsterdamse woningmarkt
Heb jij als huizenkoper of verkoper in Amsterdam bijzondere zaken meegemaakt? Stond je met zestig anderen bij een bezichtiging? Of werd de vraagprijs met een ton overboden? Dan is AT5 op zoek naar jou. Mail je verhaal in het kort naar [email protected] en zet je nummer in de mail. Wij nemen dan contact met je op.