Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Plan voor museum in de stad dat collecties van andere musea toont

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 december 2016, 09.26 uur

Het Nieuwe Instituut (HNI) wil een designmuseum in de stad openen. Het museum zal geen eigen collectie aanleggen, maar werk tonen uit de collectie van verschillende Nederlandse musea.

Dat meldt De Volkskrant woensdagochtend. Het museum krijgt in eerste instantie een tijdelijke opzet.

De reden voor het museum zijn 'de bezuinigingen op en versnippering van de Nederlandse vormingevingsarchieven', zegt Floor van Spaendonck van HNI, het sectorinstituut voor design, architectuur, mode en digitale cultuur.

Volgens de krant heeft het HNI positieve eerste gesprekken gevoerd met onder meer het Textielmuseum in Tilburg, het Stedelijk Museum Den Bosch, het Amsterdam Museum en het Wim Crouwel Instituut. 'In een later stadium hopen we ook grote instellingen als Museum Boijmans van Beuningen, het Groninger Museum en natuurlijk het Stedelijk Museum Amsterdam aan ons te binden.' Door depotstukken uit te lenen, kan het designmuseum volgens Van Spaendonck de vitrine zijn voor de deelnemende musea.

De 'museumvitrine' zal deels worden gefinancierd met sponser- en entreegeld. Daarnaast worden er een aanvragen gedaan bij de overheid en fondsen. 'Bij het Mondriaanfonds ligt nu de eerste aanvraag voor een haalbaarheidsonderzoek'.