Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rector magnificus: 'UvA gaat veranderen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2016, 17.13 uur

De UvA, de grootste universiteit van Nederland, zit in middenin een proces van flinke verandering, zegt de rector magnificus Karen Maex.

De Belgische werd dit jaar benoemd. Het vorige college van bestuur kwam in grote problemen na felle protesten van studenten en docenten. Die wilden dat de UvA democratischer zou worden, dat de werkdruk zou afnemen en dat de universiteit minder zakelijk te werk zou gaan. Uiteindelijk leidde het tot een langdurige bezetting van het Maagdenhuis en het aftreden van het College van Bestuur. 

'Je kunt dat niet naast je neerleggen', zegt Maex in het AT5-programma Over de Top. 'Dat wil je ook niet. Ze hebben toch wel aan de orde gebracht dat wat je hebt aan eigen professionele ruimte, dat dat erg beperkt is geworden. Dat de werkdruk groot is. Dat sommige maatregelen die efficiënt lijken dat toch niet zijn. Dat we de kwaliteit niet altijd kunnen garanderen. En het hele proces waar we nog altijd mee bezig zijn is daar het gevolg van.'

Bekijk ook: Hij mocht er wezen: de bezetting van het Maagdenhuis van 2015

Maex zegt in het gesprek dat de UvA zal veranderen. Zo wordt er gekeken naar de verdeling van de financiën, is er een raadgevend referendum voor studenten en medewerkers over democratisering en kan de universiteit volgens haar nog meer zichtbaar zijn in de stad. Toch is zelfbestuur van studenten en docenten volgens haar moeilijk haalbaar. 'Ik denk dat je een aantal zaken toch wel moet beleggen daar waar de bevoegdheid en de verantwoordelijkheid ligt. Maar laten we eerst kijken naar wat er uit het referendum komt en op welke manier we op de zorgen kunnen reageren.

Het hele gesprek van Karen Maex met Menko Arends in Over de Top is te zien in bovenstaande video.