Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ja/ja-sticker op de brievenbus scheelt 6000 bomen per jaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2016, 17.37 uur

Veel reclamefolders verdwijnen ongelezen in de prullenbak. Met het invoeren van de ja/ja-stickers voor brievenbussen gaan we in Amsterdam waarschijnlijk 1.800.000 kilo papier per jaar besparen. Dat zijn ruim 6000 bomen die niet gekapt hoeven worden.

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. Gisteren maakte Amsterdam bekend dat het nieuwe reclamefolderbeleid op 1 juni 2017 ingaat. Amsterdammers krijgen dan alleen nog folders door hun bus als ze hier zelf expliciet om vragen met een 'ja/ja-sticker'. Het systeem wordt dus omgedraaid: in plaats van een sticker te plakken wanneer je géén folders wilt ontvangen, laat je vanaf juni met een sticker op de brievenbus zien dat je wél folders wilt. Het is een milieumaatregel om papierverspilling tegen te gaan.

Lees ook: Straks alleen nog reclamefolders met 'ja/ja-sticker'

De maatregel is gebaseerd op een voorstel van de Partij voor de Dieren. Gemeenteraadslid Johnas van Lammeren: 'We verbieden niets, we gaan alleen de onzinnige verspilling van papier tegen. Meer dan 30 procent van de reclamefolders verdwijnt ongelezen in de vuilnisbak. We recyclen toch, kun je zeggen, maar de verspilling heeft dan al plaatsgevonden.'

34 kilo reclamefolders
Wie nu geen sticker met ja/nee of nee/nee op de brievenbus heeft, ontvangt in een jaar 34 kilo aan reclamefolders en 32 kilo aan huis-aan-huisbladen. Een reclamefolder wordt gemiddeld door de helft van de mensen gelezen. De best gelezen folder door bijna 70 procent. Er gaat dus een hoop papier ongelezen de prullenbak in, constateert de gemeente.

Nu heeft ongeveer 55 procent van de huishoudens geen sticker op de brievenbus. Die 244.000 huishoudens krijgen begin volgend jaar een brief en een ja/ja-sticker toegestuurd. Die sticker moeten ze op hun brievenbus plakken als ze als vanouds folders en huis-aan-huisbladen willen blijven ontvangen. De stickers zijn ook gratis te krijgen bij de stadsloketten.

De verwachting is dat 50 procent van de mensen zonder sticker zo'n ja/ja-sticker zal opplakken. 28 procent van de mensen weet het nog niet en 22 procent (bijna 54.000 huishoudens) doet dat naar verwachting niet en krijgt dan dus geen reclame meer. Dat betekent een directe besparing van 1.800 ton papier per jaar, en mogelijk nog meer.

4.100 euro boete
Hoewel de nieuwe maatregel in juni 2017 ingaat, wordt pas in 2018 gecontroleerd op de naleving ervan. Zo hebben de verspreiders van reclamedrukwerk ruim een half jaar de tijd om te wennen. Folders duwen in brievenbussen zonder ja/ja-sticker kan in 2018 een geldboete van maximaal 4.100 euro opleveren. In 2017 blijft het bij een waarschuwing. De maatregel geldt alleen voor commerciële reclame en niet voor drukwerk van bijvoorbeeld vrijwilligers, politieke partijen en huis-aan-huisbladen. Er komt een meldpunt waar Amsterdammers verkeerde bezorging kunnen melden.

Amsterdam loopt in Nederland voorop met dit nieuwe reclamefolderbeleid. Steeds meer gemeentes zijn geïnteresseerd en volgen daarom de ontwikkelingen in de hoofdstad. Dat geldt in elk geval voor Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Haarlem, Groningen, Arnhem, Tilburg en Vlagtwedde (provincie Groningen).

Lees ook: Reclamebranche ziet niets in ja-ja-sticker

'Folder motor van economie'
In Apeldoorn is het plan deze zomer definitief afgeschoten. Volgens het gemeentebestuur is het niet nodig het stickersysteem om te draaien omdat de inwoners steeds minder restafval produceren en nog maar 6 procent daarvan oud papier is dat kan worden hergebruikt. Ook het lokale bedrijfsleven is tegen. Volgens ondernemers is de reclamefolder de motor van de economie. Het systeem veranderen betekent een ernstige bedreiging van de werkgelegenheid, stellen zij.

Ook in Amsterdam is tegenstand. De branche voor reclamedrukwerk gaat het plan aan de rechter voorleggen. De gemeente heeft er vertrouwen in dat de maatregel proportioneel is en gaat de uitkomst van de rechtszaak daarom niet afwachten.