Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'PVV laat een geluid horen dat nu in Amsterdam ontbreekt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 december 2016, 22.07 uur

Geert Wilders wil met zijn PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in zoveel gemeenten als mogelijk meedoen. Ook in Amsterdam? Daarover gaat het debat in De Stelling van Amsterdam deze week.

Telegraaf-journalist Ruben Koops zou het een goed idee vinden.  'Het zou goed zijn als een grote partij als de PVV hier in de Stopera de gevestigde orde eens flink zou opschudden', stelt Koops.

Publicist en auteur van twee boeken over de PVV, Chris Aalberts, denkt dat de PVV in Amsterdam bij de verkiezingen weleens goed kan zijn voor vijf zetels, maar hun invloed moet volgens hem niet worden overschat. 'Amsterdam is relatief links, om zo'n fractie kan je makkelijk heen werken. Het levert wel een hoop geschreeuw op en dat is op zich best nuttig.'

Asielzoekers
Volgens Aalberts zou de PVV bijvoorbeeld meer stampij maken over het plan van wethouder Kajsa Ollongren van een tijdje geleden om Syrische asielzoekers aan een baan te helpen. 'Waarom zou je niet hetzelfde regelen voor mensen die hun baan verloren na het faillissement van V&D', vraagt Aalberts zich af.

Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt de PVV 'een verderfelijke partij', maar wel eentje waarmee hij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen graag de strijd aanbindt. Groot Wassink voelt zich niet aangesproken door het argument dat in de Stopera de politieke elite de stad bestuurt over de hoofden van de Amsterdammers heen.

Grachtengordel
Groot Wassink: 'Ik woon niet in de grachtengordel, maar gewoon in West. En als mensen vinden dat ze niet gehoord worden, dan moeten ze volgende keer op een andere partij stemmen.'

De hele uitzending is hierboven terug te zien.