Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

De Jeugd komt met musical: 'De poppen zijn meer waard dan wij'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2016, 11.28 uur

De Jeugd van Tegenwoordig gooit het over een andere boeg. Na jaren zelf op het podium te hebben gestaan, worden de rollen van Faberyayo, Vjèze Fur, Willie Wartaal en Bas Bron nu vertolkt door poppen in een musical.

Op 20 december gaat Watskeburt!? De Musical in première in de Meervaart. 'Geweldig! Het is fenomenaal. Het is echt heel tof geworden', meent Vjèze. En wie er bij wilt zijn, moet snel zijn. 'Voor theateraantallen zijn we al drie keer uitverkocht. Dat betekent dat er nog vijftien procent aan kaarten over is', zegt Vjèze. Al meent Wiwa dat het om dertig procent gaat.

En dan de poppen waarmee de musical wordt gespeeld. Die lijken als twee druppels water op de JVT van vlees en bloed. 'Dat is wel echt het allertofste misschien wel, want die zijn door dezelfde mensen gemaakt die ook de Muppets hebben gemaakt. Nou weet ik niet of het precies dezelfde mensen zijn, maar wel dat bedrijf of die instelling. Die komen uit Engeland en zijn heel duur', zegt Alfred Tratlehner, hoe Vjèze Fur echt heet. 'Eigenlijk zijn die poppen meer waar dan wij zijn.'

Toch vindt Olivier Mitshel Locadia, of Willie Wartaal, zijn pop het minste lijken. Zegt hij. 'Alle blanken vinden van niet. Maar door de kleur denken ze: "Deze lijkt echt heel goed!"' Vjèze zegt de pop van Wiwa 'wel schattig' te vinden.

De jongens hebben wel wat moeite met het feit dat hun liedjes nu door anderen worden gezongen. 'Daar moet je je wel even overheen zetten. Dat is ook wel een waarschuwing vooraf: als je toch besluit hier naartoe te gaan, dan moet je je daar wel echt overheen zetten', zegt Vjèze. Ook Willie vindt het wennen: 'Ik vind het heel gek. Het worden hele andere versies van de nummers. Maar het past wel heel goed.'

Watskeburt!? De Musical speelt op 19, 20 en 21 december in de Meervaart, waarvan de 19e een voorpremière is. Voor de 19e en 21e zijn nog kaarten. Daarna gaat de musical op tournee door het land om in april weer terug te komen in Amsterdam. Dan in het DeLaMar Theater.