Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente onderzoekt veiligheid zebrapaden: 'Het is hartstikke gevaarlijk hier'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2016, 17.11 uur

De gemeente gaat onderzoeken hoe zebrapaden in de stad veiliger kunnen worden gemaakt voor voetgangers. De afgelopen jaren was 22 procent van het aantal verkeersdoden namelijk voetganger.

Een grote oorzaak daarvan is het feit dat veel verkeersdeelnemers niet stoppen voor zebrapaden, zo blijkt uit onderzoek. Een oplossing zou bijvoorbeeld een stoplicht kunnen zijn. Maar buurtbewoners denken dat dat niet veel gaat helpen: De auto's, fietsers en brommers racen gewoon door. Het oranje licht is niet: 'ik ga stoppen', maar juist het teken om sneller door te rijden. En scooters en brommers, die zijn juist het ergst', aldus een van de buurtbewoners.

Volgens andere onderzoekers is ook een verandering in het gedrag van voetgangers belangrijk. Zo moeten ze duidelijker aangeven dat ze willen oversteken. Ook moet de snelheid volgens sommigen worden aangepast. Van 50, naar 30 kilometer per uur.

Doden
Afgelopen maanden vonden twee dodelijke ongelukken plaats op zebrapaden. Zo verongelukte op de Jan Evertsenstraat een vrouw in een scootmobiel die werd aangereden door een taxi. Ook in Amstelveen werd een vrouw doodgereden op een zebrapad. Volgens verkeerspsycholoog Jos Vrieling staan objecten zoals grote fietsenrekken een veilige oversteek op zebrapaden vaak in de weg. 

 
Jos van Zetten