Start van hoofdcontent

Politiek

nl

15.000 extra stallingsplekken voor fietsen op CS en Amstel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 december 2016, 19.04 uur

Als je vaak in de spits van en naar de stations CS en Amstel rijdt, dan herken je het vast: het zoeken naar dat laatste plekje waar je je fiets kunt parkeren. Maar dat moet in de toekomst afgelopen zijn, want de twee stations krijgen er in totaal 15.000 plekken bij.

Verkeerswethouder Litjens, staatssecretaris Dijksma, de NS en andere belangenorganisaties tekenden vanochtend een overeenkomst in de fietsgarage bij station Zuid. In totaal wordt er 80 miljoen extra beschikbaar gesteld voor nieuwe stallingsplekken op tien stations in Nederland. De helft van dat geld komt van het rijk, de andere helft van decentrale overheden.

'De fiets en de trein zijn een gouden combinatie. In de regio Amsterdam komt al bijna de helft van de treinreizigers met de fiets naar het station. Dat is positief omdat fietsen goed is voor de gezondheid en het milieu. Maar het zorgt ook voor uitdagingen, want die fietsen moeten ook ergens staan. Daarom ben ik blij met deze flinke investering in de fietsparkeerplekken op de Amsterdamse stations', zegt Litjens.

Wanneer de extra stallingen klaar moeten zijn, is niet bekend.