Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woonbootbewoners naar rechter na hoge dwangsom wegens verhuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 december 2016, 21.21 uur

Een groep van negen woonbootbewoners die kamers verhuurt aan toeristen is naar de rechter gestapt. Ze willen af van de dwangsom van 50.000 euro. Volgens de gemeente houden ze zich niet aan de nieuwe verhuurregels. Die regels zijn sinds februari namelijk gelijk getrokken met woningen die niet op het water liggen.

In die nieuwe regels staat onder andere dat je moet ingeschreven staan op de boot die je verhuurt. 'In sommige gevallen staan mensen ook ingeschreven op die woonboot en is aan die regel voldaan. In andere gevallen staan ze er niet ingeschreven, maar wonen ze er wel. Daar gaat het om', legt Thijs Stapel, advocaat van de woonbootbewoners uit.

Laura Hensen is een van de negen woonbootbewoners die een dwangsom van 50.000 euro boven het hoofd hangt. Ze houdt zich aan het maximale aantal van zestig dagen verhuur. Ze woont afwisselend op haar woonboot en elders in het land waar ze staat ingeschreven. Volgens de gemeente kon ze niet aantonen dat ze ook op haar boot woont. 'Ik vind dat 50.000 euro echt gigantisch is, je schrikt als dat op je deurmat valt. Er zijn zoveel verschillende dingen gezegd de afgelopen periode en zoveel verschillende termijnen. Dat steekt mij enorm.'

Volgens de gemeente zijn de regels echter wel duidelijk en vindt de controles en de dwangsom dan ook terecht. 'Het is mogelijk dat iemand twee huizen heeft. Waar het om gaat is dat wij kijken naar wordt er nog het hoofdverblijf gehouden op deze woning. Als er niemand staat ingeschreven, er staan geen persoonlijke spullen die duiden op een permanente bewoning of die zestig dagen is overschreden, dan concluderen wij dat er niet meer wordt gewoond', aldus Esther van Brandwijk, jurist van de gemeente Amsterdam.

De rechter doet op 21 december uitspraak. Dan moet duidelijk worden, of de gemeente de nieuwe regels ook voor woonbootbewoners mag toepassen en de dwangsom wel of niet van tafel gaat.