Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Kaart] Hier mogen ondanks de stop nog wel hotels gebouwd worden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 december 2016, 16.08 uur · Foto: Provast

Amsterdam wil het toerisme afremmen. Daarom gaat in 2017 een hotelstop in en is de boodschap 'nee, tenzij' voor nieuwe hotels. Vandaag zijn de plekken bekend gemaakt waar absoluut geen hotels mogen komen en de plekken waar dat onder strenge voorwaarden nog wel mag.

Mountain View
Deze kaart is opgedeeld in buurten. In de grijze buurten zijn geen nieuwe hotels toegestaan, in de oranje buurten is het uitgangspunt 'nee, tenzij'.

In het grootste deel van de stad, het grijze gebied op de kaart, is geen ruimte meer voor nieuwe hotels. De gemeente werkt daar niet mee aan hotelplannen, tenzij die al goedgekeurd zijn. In de oranje buurten geldt het principe 'nee, tenzij'. Daar mogen nieuwe hotels komen, mits die voldoen aan de strenge voorwaarden die de gemeente stelt. Alleen initiatieven die echt iets toevoegen aan de markt en de buurt krijgen een vergunning.

De gemeente heeft de kaart samen met de stadsdelen gemaakt. Het is niet zo dat overal in de oranje gebieden hotels gebouwd mogen worden. De stadsdelen hebben gedetailleerdere beschrijvingen van die buurten waaruit is op te maken op welke specifieke plekken dat mogelijk is.

78 hotelplannen
De afgekondigde hotelstop betekent echter niet dat er van vandaag op morgen bijna geen hotels meer bijkomen of uitbreiden. Allerlei hotelprojecten zijn de afgelopen jaren al goedgekeurd volgens eerdere afspraken. Die mogen nog worden afgerond. Op dit moment zijn dat er 78, meldt de gemeente.

Lees ook: Wethouder Ollongren: 'Ik kan niet inschatten hoeveel hotels er komen'

De nieuwe hotelstrategie van de gemeente heeft als doel te zorgen dat 'het juiste hotel op de juiste plek komt'. Daarom is er ook een 'kansenkaart' gemaakt (zie hieronder). De groene plekken hebben volgens de gemeente de beste kansen voor extra hotels. Het gaat om gebieden in de buurt van de A10 en grote ontwikkelgebieden waar nieuwe wijken ontstaan.

Mountain ViewIn de groene gebieden ziet de gemeente juist kansen voor hotels.

Kritiek
Raadslid Jorrit Nuijens van GroenLinks gelooft niet in de 'stoere taal' van het nieuwe hotelbeleid van het stadsbestuur. Voor hem is het nog steeds onduidelijk of er nou 100 of 500 hotels bijkomen. 'Door het stoere 'nee, tenzij' klinkt dit nieuwe hotelbeleid misschien beperkend, maar op al die plekken in de stad waar in het bestemmingsplan al rechten voor hotelontwikkeling zijn vastgelegd, betekent 'nee' vaak gewoon 'ja' als aan de voorwaarden wordt voldaan.'