Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betonblokken moeten kerstmarkt Museumplein extra beveiligen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2016, 18.38 uur

Er worden vanmiddag betonblokken geplaatst om de kerstmarkt op het Museumplein extra te beveiligen tegen aanslagen zoals in Berlijn gisteravond.

De blokken zullen vanmiddag worden geplaatst aan de kant van het Van Gogh Museumplein. Gisteravond reed een vrachtauto in op een drukke kerstmarkt in Berlijn, daar kwamen twaalf mensen bij om het leven. De blokken moeten een dergelijke aanslag op het Museumplein voorkomen.

Lees ook: Stadsbestuur: dreigingsniveau in stad nog altijd substantieel

'Het moet een dergelijke gek belemmeren'
'We zijn allemaal geschrokken en zijn gaan denken: hoe kunnen we iets dergelijks voorkomen. Het is in Nice gebeurd. In Apeldoorn een aantal jaren geleden en nu in Berlijn', zegt Pim Pronk van de organisatie. 'Als er gereden wordt, moet de snelheid eruit. Het moet een dergelijke gek belemmeren. Maar tegelijkertijd moet de markt bereikbaar blijven. Maar ik heb ook gezegd, ik verwacht geen brand maar er worden wel brandblussers opgehangen.'

Het stadsbestuur liet eerder vandaag al weten dat het dreigingsniveau in Amsterdam nog altijd substantieel is. 'Dit houdt in dat een aanslag ook in Amsterdam reëel dan wel voorstelbaar is', laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten. Over verscherpte maatregelen doet de gemeente zoals gebruikelijk verder geen uitspraken.

Twitter: @amsterdamcitizen