In Rotterdam wel al metro's tijdens de jaarwisseling, wanneer volgt Amsterdam?

Wie komend weekend naar het grote vuurwerk bij het Scheepvaartmuseum, een feestje in de stad of gewoon naar vrienden en familie wil, zal dat met de auto of met de fiets moeten doen. Maar mogelijk wordt dat in komende jaren helemaal anders. Het GVB kijkt namelijk 'met interesse' naar een proef met gratis openbaar vervoer tijdens de jaarwisseling in Rotterdam.

In Amsterdam stopt het ov op oudejaarsavond rond 20.00 en rijden de eerste nachtnet-bussen pas weer rond 1.30 uur. In Rotterdam pakken ze het dit jaar heel anders aan. Bezoekers van het vuurwerk op de Erasmusbrug hoeven niet meer massaal in de file te staan. Elf metro's gaan over twee trajecten alle feestvierders gratis vervoeren. Tussen 22.00 uur en 23.45 uur en daarna opnieuw tussen 0.15 uur en 2.00 uur rijdt er iedere tien minuten een metro. De RET, het Rotterdamse GVB, denkt ongeveer 10.000 mensen te gaan vervoeren.

Lees ook: Luchtkwaliteit met oud & nieuw mogelijk korte tijd zeer slecht

'Qua ov is Amsterdam een werelddorp'
Volgens een woordvoerder van het GVB is het niet zo dat Amsterdam, bij het slagen van de Rotterdamse proef, meteen volgt. 'Het gaat ook om het rendabel maken van een nachtelijke metro en dat zien wij in Amsterdam nog niet. We denken vaak wel dat we een wereldstad zijn. Maar qua ov zijn we een werelddorp.' 

Toch wordt er wel gekeken of er in de toekomst wel ov kan rijden tijdens de jaarwisseling. 'Wij horen bij het GVB natuurlijk ook dat er een behoefte bestaat in de stad', aldus een woordvoerder. Het bedrijf gaat daarom in gesprek met onder andere de gemeente, om de mogelijkheden voor ov tijdens de jaarwisseling te bespreken.

Lees ook: D66: Ook openbaar vervoer op oudejaarsavond

Extra 'wachtwagens' vanaf Centraal
Wel zijn er dit jaar al extra maatregelen genomen, om de verwachte drukte bij het opstarten van het nachtnet in goede banen te leiden. Tien extra bussen, zogeheten 'wachtwagens', staan paraat op Centraal Station. Op aanwijzing van de verkeersleiding van het GVB, kunnen die bussen extra 'versterkingsritten' rijden.

Lees ook: Gemeente sluit straten af voor nieuwjaarsnacht

Overigens stopt niet al het ov om 20.00 uur. Alleen het Buiksloterwegveer en de Noordzeekanaalponten blijven wel gewoon varen.