Start van hoofdcontent

Stad

nl

Giftig gas vrijgekomen bij chemisch bedrijf in Westelijk Havengebied

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 januari 2017, 19.41 uur

De brandweer is rond 12.15 uur massaal uitgerukt nadat er zwaveltrioxide bij een bedrijf in het Westelijk Havengebied is vrijgekomen.

Wat er aan de hand was bleef lang onduidelijk, maar rond 13.00 uur liet de brandweer weten dat er zwaveltrioxide is vrijgekomen. Het zou gaan om een kleine hoeveelheid, die is gelekt tijdens het lossen van een tankwagen. De brandweer en het bedrijf zijn bezig met metingen en het stabiliseren van de situatie.

Het incident is bij het chemische bedrijf Sonneborn Refined Products aan de Mainhavenweg. Er werd opgeschaald naar Grip 1. Meerdere wegen, waaronder de A5, zijn lange tijd afgesloten geweest. Hierdoor ontstonden lange files.

Er klonk een aantal keer ook een bedrijfsalarm. Iemand die in de buurt werkt laat weten ook een brandlucht te hebben geroken. Rond 15.30 uur meldde de brandweer dat de situatie onder controle is. Alle verkeersafzettingen zijn opgeheven en de hulpdiensten gaan inrukken.

De brandweer waarschuwde omwonenden ramen en deuren te sluiten. Ook schippers in de omgeving werd gevraagd zo snel mogelijk te vertrekken. Beide waarschuwingen zijn ondertussen ingetrokken. 

Na het lekken van de gevaarlijke stof was een witte zichtbare wolk vrijgekomen, die wolk verdween snel. Er zou geen gevaar geweest voor omliggende terreinen of gebouwen, liet de brandweer om 13.35 uur weten. 

@AT5 luchtalarm gaat inmiddels ook af in de omgeving!

— Roos Neeleman (@RoosNeeleman) January 5, 2017

Sluit ramen en deuren in omgeving #mainhavenweg ivm een incident bij #sonneborn.Hulpdiensten aanwezig.

— Brandweer AA (@BrandweerAA) January 5, 2017

Ivm alarm bedrijf Westelijk Havengebied hebben wij samen met @Rijkswaterstaat de rijksweg A5 afgesloten. Verdere comm via officiele kanalen.

— Team Hoofdwegen (@POL_Hoofdwegen) January 5, 2017

Omleiding bus 61, 69 op last van de hulpdiensten vanwege een calamiteit in het Westelijk Havengebied. Kijk op https://t.co/VtTXVEd4vF

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) January 5, 2017

Zwaveltrioxide #Sonneborn reageert met water in lucht tot zwavelzuur. Dit leverde een witte zichtbare wolk, de wolk is inmiddels verdwenen.

— Brandweer AA (@BrandweerAA) January 5, 2017

Ivm GRIP1 in Westelijk Havengebied hebben wij onze reguliere werkzaamheden beëindigd Staan nu samen met motorrijders @POL_Hoofdwegen standby

— Peter Stoffels (@PA_Stoffels) January 5, 2017

Bij lossen tankwagen #Sonneborn A'dam #Havengebied was een pakking gesprongen, hierdoor kon lekkage optreden. Er zijn geen gewonden.

— Brandweer AA (@BrandweerAA) January 5, 2017