Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdammers dol op crowdfunden: 'Trend om mensen in de buurt te helpen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 januari 2017, 18.56 uur

Steeds vaker worden er crowdfund-acties gestart om geld in te zamelen voor bijvoorbeeld een opgeblazen brommobiel, of een gestolen laptop. Met name door het internet weten mensen elkaar steeds makkelijker te vinden. Deze week alleen al waren er meerdere oproepen.

Een inzamelingsactie voor de vernielde brommobiel van meneer Punt in Slotervaart zagen we deze week nog, net als een actie voor de beroofde student Doeta Aartsma. Met kerst werd haar hele kamer leeggeroofd. Maar binnen een paar dagen had ze het doel van haar crowdfund al gehaald. Ook het geld om de begrafenis voor de plotseling overleden baby Jasmine te betalen, was binnen een mum van tijd binnen via een crowdfundactie.

Lees ook: Roel heeft weer eigen brommobiel: 'Hopelijk blijven die tyfushonden er nu van af'

'Trend om mensen in de buurt te helpen'
'Een hele belangrijke motivatie is het sociale aspect', zegt Martijn van Schelven, oprichter van de platformen GeldVoorElkaar.nl en Crowdfunding.nl. 'In plaats van mensen via ontwikkelingssamenwerking veel verder weg helpen. Is het juist een trend aan het worden om mensen dicht in de buurt te helpen.' Ook het imagoprobleem van goededoelenorganisaties helpt niet zegt hij.

Hoeven we er dan helemaal niet voor te vrezen dat het geld via een crowdfund verkeerd terecht komt? Volgens Van Schelven hoeven we ons daar weinig zorgen over te maken. 'De kans dat dat gebeurt zal niet zo groot zijn. omdat er vanuit de gemeente of vanuit de buurt zelf natuurlijk een stukje automatische controle is. Dus dat zal wel los lopen.'