Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer slachtoffers seksueel geweld zoeken hulp bij GGD: 'Mannen vinden het lastig zichzelf te melden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 januari 2017, 18.46 uur

Het afgelopen jaar hebben veel meer slachtoffers van seksueel geweld hulp gezocht bij het Centrum Seksueel Geweld van de GGD. Dankzij het nieuwe meldpunt en nieuw beleid is het sinds een jaar mogelijk om hulp te krijgen, zonder tussenkomst van de politie.

Hoewel de allerlaatste cijfers nog binnen moeten komen, verwacht de GGD dat er afgelopen jaar zo'n 50 procent meer slachtoffers hulp hebben kregen, dat zijn dan dus ongeveer 150 personen. 

'Als het nog maar kort geleden gebeurd is, gaan we direct contact zoeken met een zorgcoördinator', vertelt Vera Schuller, Netwerkcoördinator Centrum Seksueel Geweld over de werkwijze van de GGD. 'Dan gaan we kijken wat zo'n slachtoffer nodig heeft en welke medische zorg ingezet moet gaan worden. En ook op psychisch gebied wat er nodig is', vult forensisch verpleegkundige Marijke Eppink aan.

Aangifte doen wordt aangemoedigd
Aangifte doen hoeft nu dus niet meer, maar het wordt wel aangemoedigd. 'In de allereerste plaats kijken we wat er gebeurd is en leggen we uit waarom zo belangrijk is dat sporen veiliggesteld worden. Het is feitelijk bewijsmateriaal. Zedenzaken zijn al vaak complexe zaken en feitelijk bewijsmateriaal kan er erg ondersteunend in zijn', zegt Eppink.

De forensisch verpleegkundige legt uit dat er meerdere oorzaken kunnen zijn waarom slachtoffers niet naar de politie willen stappen: 'De vrouw kan in een afhankelijkheidsrelatie zitten. Angst speelt dan een grote rol. Heel vaak zien we bij jongeren dat het toch bekende van ze zijn en dan vinden ze het heel moeilijk om naar de politie te gaan.'

Mannen melden zich niet
Hoewel ze bij de GGD blij zijn dat steeds meer mensen zich melden, zien ze wel dat ze met 150 hulpvragen nog lang niet alle slachtoffers hebben gezien. Met name een groep blijft onzichtbaar. 'Uit onderzoeken blijkt dat mannen het lastiger vinden zichzelf te zien en benoemen als slachtoffer. En dat maakt het lastig om hulp te zoeken of je te melden om de politie om te melden ik ben slachtoffer van een verkrachting.'

De GGD is nu aan het kijken hoe ze deze groep beter kunnen bereiken, bijvoorbeeld via scholen of internet.