Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM doet onderzoek naar uitzending Rambam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 januari 2017, 17.44 uur

Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar het televisieprogramma Rambam. Presentatoren hadden namelijk illegaal vuurwerk in bezit, en dat mag niet.

Dat laat het Functioneel Parket aan AT5 weten. Vorige maand onthulde het programma hoe simpel het is om illegaal vuurwerk te bestellen uit Oost-Europa. Bijvoorbeeld lawinepijlen en Cobra 8's, die zo explosief zijn dat er in Nederland een verbod voor geldt.

Daarnaast toonden de journalisten aan dat het levensgevaarlijke spul afgeleverd wordt door doodnormale pakketbezorgbedrijven. De chauffeurs daarvan hebben totaal geen idee dat ze explosieven in hun achterbak hebben en het gevaar dat dit met zich meebrengt.

Strafbaar feit
De onderzoeksjournalisten liggen door hun onthullingen nu wel onder de loep van het OM. 'Het onderzoek is in volle gang. In de uitzending is gebleken dat ze illegaal vuurwerk voor handen hadden. Dat is een strafbaar feit', laat een woordvoerder van Justitie weten.

Dit betekent niet automatisch dat het OM ook overgaat tot strafvervolging. 'Het loopt allemaal nog. In een strafrechtelijk onderzoek weeg je alles mee. We onderzoeken het en daarna nemen we de vervolgbeslissing.'

De makers van Rambam zijn op de hoogte van het onderzoek, maar willen voorlopig niet reageren. In de uitzending zelf grapte een woordvoerder van de Amsterdamse politie nog over het aanhouden van een van de Rambam-journalisten.