Hakim Ziyech neemt Ajax bij de hand in Zwolle: 1-3

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 januari 2017, 17.25 uur

Ajax heeft gedaan wat het moest doen. De competitie werd hervat met een 1-3 overwinning op PEC Zwolle, Hakim Ziyech scoorde twee keer en Lasse Schöne was trefzeker vanaf elf meter.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd zette PEC flink druk. Dat leidde al meteen tot een halve kans toen een gevaarlijke voorzet van Van der Pavert voorlangs zeilde. Na een kwartier wist Ajax het initiatief enigszins over te nemen.

De eerste echte kans voor Ajax volgde pas na een half uur spelen voor Anwar El Ghazi. De aanvaller, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van het Franse Lille, had het vizier niet helemaal op scherp toen hij oog in oog met doelman Mickey van der Hart kwam. Zijn harde schot belandde op de vuisten van de Amstelvener in Zwolsche dienst.

De wedstrijd kabbelde daarna door tot kort voor rust, Amin Younes moest noodgedwongen het veld verlaten met een hamstringblessure. Dat zorgde wel weer voor een mooi Ajax-moment, de 17-jarige Justin Kluivert volgde in de voetsporen van vader Patrick en maakte zijn debuut in het eerste van Ajax.

Memorabel moment: het eredivisiedebuut van de nieuwe generatie Kluivert pic.twitter.com/l8t538CmVy

— Dennis Kornman (@DennisKornman) January 15, 2017

Kluivert laat zich meteen gelden
In de tweede helft was Ajax met de jongeling op de linkerflank een stuk dreigender. Van zijn eerste actie na rust droop de klasse af, met een simpele voetbeweging legde hij twee verdedigers in de luren. Enkele minuten later ging El Ghazi in de zestien naar de grond na een steekbal van Kluivert: penalty.

Lasse Schöne schoot droog raak en nog geen minuut later was de wedstrijd ook beslist. Hakim Ziyech schudde zijn man slim af en schoot vervolgens in de lange hoek binnen. De twee doelpunten leken de knockout voor PEC Zwolle te zijn. Maar twintig minuten voor tijd kwam de ploeg van Ron Jans knap terug door een goal van Madsen.

Wie anders dan Hakim Ziyech maakte echter aan alle onzekerheid een einde. In zijn eentje leidde hij een Amsterdamse counter en na een rush van zestig meter had hij nog de kracht over om te scoren.

Ajax staat door de overwinning weer alleen op de tweede plaats, drie punten voor op PSV en vijf punten achter koploper Feyenoord. Volgende week wacht de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht.