Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vanaf eind maart geen cash meer in GVB-bussen: Nachtbus al eind deze maand cashloos

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2017, 18.01 uur

In de bussen van het GVB is vanaf 26 maart niet meer mogelijk om met content geld een kaartje te kopen. Vanaf 31 januari verdwijnt het contante geld al uit de nachtbussen.

Dit meldt het GVB maandag aan het begin van de middag. Ongeveer een jaar geleden zorgde een reeks overvallen op buschauffeurs ervoor dat het contante geld in bussen ter discussie kwam te staan. De verkoop van dagkaarten ging al eerder in de ban om bussen minder interessante doelwitten te maken.

Lees ook: Overvallen buschauffeur: 'Het liefst stop ik, maar dat kan niet'

Het GVB stelt de verkoop van chipkaarten 'aan de wal', dus in kaartautomaten of verkooppunten, extra te gaan stimuleren. Ook kan iedereen met te weinig tegoed op z'n ov-chipkaart betalen met pinpas of creditcard. Op 1 januari 2018 moet het gehele openbaar vervoer in Amsterdam cashloos zijn.

Extra voorlichting
Nachtreizigers zijn vanaf 31 januari dus als eerste aan de beurt. 'Mobiele serviceteams zullen de eerste periode 's nachts aanwezig zijn op een aantal drukke haltes zoals zoals CS IJ-zijde, Rembrandtplein en Leidseplein, onder meer om reizigers te informeren over voorverkoopmogelijkheden', stelt het GVB. 

Jos van Zetten