Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: storing volledig voorbij, openbaar vervoer komt langzaam op gang

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 januari 2017, 11.45 uur

Door een stroomstoring hadden veel huishoudens in grote delen van de stad vanochtend geen stroom. Inmiddels heeft iedereen weer elektriciteit. Het openbaar vervoer ondervond grote hinder: treinen rijden nog altijd met grote vertraging. Trams en metro's waren lange tijd verstoord, maar rijden nu weer. Ook bij het stadsvervoer moet rekening gehouden worden met vertraging.

Update 09.00
De stroomstoring is volgens Liander inmiddels helemaal opgelost. Ook in Zaandam en Landsmeer is er weer elektriciteit. Reden voor de stroomstoring was een storing in het hoogspanningsstation aan de Hemweg, zo werd vanochtend gemeld. Wat daar de oorzaak van was, is nog onduidelijk.

Update 08.30
De NS adviseert reizigers om hun treinreis richting Amsterdam, Utrecht of Schiphol voorlopig uit te stellen. Ook gaat het nu mis op de ring A10: op veel plekken is file ontstaan. GVB meldt dat in principe alles (metro, tram, veerpont en bus) weer rijdt, maar dat dat voorlopig nog met vertraging gepaard gaat. Alleen tram 26 van IJburg heeft nog problemen. Daar worden pendelbussen ingezet.

Een woordvoerster zegt niet te weten wanneer de vertraging is opgelost en adviseert reizigers vooral de website en Twitter van de vervoerder in de gaten te houden voor actuele reisinformatie.

Amsterdamse ochtendspits gaat nog flink op de rem. Op veel plekken nog veel vertraging daar. #A10 #A8 pic.twitter.com/Q0t0sGvjnA

— VID (@vid) January 17, 2017

Update 08.00
Amsterdam heeft weer stroom. Liander meldde rond 08.00 uur dat elk huishouden in de stad weer elektriciteit heeft. Dat betekent niet dat de problemen rondom het spoor opgelost zijn. Volgens de NS kunnen de treinen nog niet rijden. De bussen rijden inmiddels weer volgens schema. 

De metro's in de hoofdstad worden volgens het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB langzaam weer opgestart. De trams zijn nog niet beschikbaar omdat nog niet alle bovenleidingen werken.

Volgens Liander hebben alleen aansluitingen in Zaandam nog problemen. Daar zaten om 08.15 uur nog 27.000 huishoudens in het donker.

Update 07.35
Langzaam maar zeker beginnen huishoudens in Amsterdam weer stroom na de grote storing van vanmorgen. Zo'n 85.000 adressen zitten nog zonder stroom. Netbeheerder Liander verwacht dat rond 08.00 uur alle aansluitingen in de hoofdstad weer stroom hebben. Het tramverkeer komt langzaam weer op gang, zo meldt GVB op Twitter.

Tram 1, 3, 4, 5, 7 en 10 zullen langzaam uitrijden vanaf de remises.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) January 17, 2017

Update 07:00
De NS meldt dat er nog steeds geen treinen rijden rond Amsterdam. De spoorwegen durven nog geen prognose te geven wanneer de problemen zijn opgelost. De VID verwacht een zeer zware ochtendspits rondom de stad.

Update 06:45
Zo'n 160.000 klanten van Liander in Amsterdam hebben weer stroom. De netbeheerder meldt dat de storing in het oostelijke deel van Amsterdam en in delen van Noord verholpen is.

165.000 huishoudens hebben weer stroom, Liander werkt aan verder oplossen #stroomstoring #Amsterdam #Zaandam #Landsmeer

— Liander (@LianderNL) January 17, 2017

Nog zo'n 200.000 klanten zitten zonder stroom. Hoe lang de storing nog gaat duren, durft Liander niet te zeggen. Stap voor stap denkt het netwerkbedrijf de stroom weer te kunnen inschakelen.

#stroomstoring A'dam: voor groot deel stroomvoorziening weer hersteld. Excuses voor eventueel ongemak.

— TenneT TSO (@TenneTTSO) January 17, 2017

 Update 06:40

Volgens het GVB zal metrolijn 50 pendelen tussen Gein en WTC. De VID meldt al een file van meer dan 10 kilometer op de A7 richting Amsterdam omdat de spitsstrook dicht is. Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zware ochtendspits.

Zeer zware ochtendspits op snelwegen rond Amsterdam verwacht ivm stroomstoring. Houd rekening met langere reistijden. #stroomstoring.

— RWS verkeer (@RWS_verkeer) January 17, 2017

Update 06:30
Uit verschillende delen van Amsterdam wordt gemeld dat de stroom het weer doet, onduidelijk is of de hele storing is opgelost. Het GVB meldt nog wel problemen met de metro's. 

Storing hoogspanningsstation
Netbeheerder Liander kampt met een storing bij een hoogspanningsverdeelstation, zegt een woordvoerder. Het zou gaan om zo'n 360.000 klanten. Eerder vannacht meldde Liander dat de storing tot ongeveer 6:30 zou duren, nu zeggen ze dt de verwachte eindtijd onbekend is.

Ook het treinverkeer rondom Amsterdam ligt momenteel plat, zo meldt de NS. Vervoerder GVB laat weten dat de Amsterdamse metro's (lijnen 50, 51, 53 en 54) en alle trams door de storing niet kunnen rijden. De extra reistijd bedraagt naar verwachting een uur.

Ook zijn er problemen op de snelweg. De spitsstroken op de A7 en de A8 kunnen niet open, en ook doet op veel plaatsten de straatverlichting het niet, zo meldt de VID. Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zware ochtendspits vanwege de stroomstoring.

De politie rijdt momenteel door delen van de stad met blauwe lichten om mogelijke inbrekers te verjagen. 

Volgens netwerkbeheerder Tennet is het hoogspanningsstation Hemweg uitgevallen, en wordt er hard gewerkt aan een oplossing.

#Stroomstoring omgeving #Amsterdam, #Zaandam, #Landsmeer. De verwachte eindtijd is 6.30 uur. #Liander

— Liander (@LianderNL) 17 januari 2017

Stroomstoring in #Amsterdam is bekend bel alleen met de hulpdiensten in geval van nood.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) 17 januari 2017

Die #stroomstoring zorgt wel voor fijne plaatjes van een aardedonker Rijksmuseum. En een serene rust #Amsterdam pic.twitter.com/cS0aXIl4PD

— Bonne Kerstens (@bonnekerstens) 17 januari 2017