Start van hoofdcontent

Stad

nl

Celstraffen tot 9 jaar geëist tegen 'wapenleveranciers van de onderwereld'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 januari 2017, 11.51 uur

Justitie heeft celstraffen tot 9 jaar geëist tegen de vijf mannen die worden verdacht van grootschalige wapenhandel. De officier van justitie wil dat Jan B. 9 jaar gaat zitten. B. zou langer moeten zitten dan de andere verdachten omdat hij ook een grote hoeveelheid drugs in bezit had. Comert E. hoorde de eis van 7 jaar cel, Willem van H. 6, Johnny de L. 4 en Jimmy S. 3 jaar.

De rechtszaak begon afgelopen maandag. Justitie verdenkt de vijf mannen van grootschalige wapenhandel, ze zouden de afgelopen jaren zware wapens hebben geleverd waarmee ook liquidaties in Amsterdam zouden zijn uitgevoerd. Naast wapenhandel worden de mannen ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie. 

De groep is naar voren gekomen in meerdere moordonderzoeken. Het DNA-profiel van twee mannen, Willem van H. en Comert E., bleek overeen te komen met een spoor dat is gevonden op een patroonhouder, die is aangetroffen in het onderzoek naar de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.

Lees ook: Man met kalasjnikov in badkuip: Wapenhandelaar? Of verzamelaar?

In het huis van Willem H. aan de Wittenburgerkade vond de politie een kalasjnikov in een badkuip. Maar, zo zei H's advocaat maandag, dat maakt hem nog geen wapenleverancier. 'Die lag daar gewoon. Je mag 'm niet hebben, dat is juist, maar hij verzamelt wapens. De een doet dit zus, de ander zo.'

De zaak begint om 9.00 uur. Verslaggever Tessa Neijland is bij de rechtszaak aanwezig en twittert mee:

Tegen Willem van H. is 6 jaar geëist. Tegen Johnny de L. 4 jaar en tegen Jimmy S. 3 jaar #wapenhandel

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) January 19, 2017

De OvJ eist 7 jaar celstraf tegen Cömert E. Tegen Jan B. een hogere straf: 9 jaar. Hij had flinke hoeveelheid drugs in bezit #wapenhandel

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) January 19, 2017