Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek naar derde sterfgeval tijdens stroomstoring

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2017, 19.20 uur

De gemeente Amsterdam voegt een derde sterfgeval toe aan de evaluatie van de grote stroomstoring van dinsdag.

Eerder werd al bekend dat twee sterfgevallen onderwerp van onderzoek zijn. De zoon van een 83-jarige vrouw probeerde dinsdag 112 te bellen, maar kreeg geen contact met de meldkamer. In het andere geval is een overleden vrouw aangetroffen in haar woning. Het vermoeden bestaat dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar zij van afhankelijk was. 

Lees ook: Derde sterfgeval tijdens stroomstoring: 'Minuten in de wacht bij 112'

Minuten in de wacht
Het derde sterfgeval betreft een 75-jarige vrouw die onwel was geworden. Haar man probeerde 112 te bellen, maar werd meteen in de wacht gezet. Voor zijn gevoel duurde het 8 minuten voor hij iemand aan de lijn kreeg. De vrouw overleed uiteindelijk in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

De man van de overleden vrouw vertelde zijn verhaal vandaag aan AT5 in de hoop dat het alarmsysteem wordt verbeterd. 'Zodat het in de toekomst niet meer gebeurt dat iemand met een echte noodsituatie in de wachtrij komt te staan.'

Meldkamer overbelast
De meldkamer van de hulpdiensten was tijdens de stroomstoring korte tijd overbelast door de vele telefoontjes. Door deze drukte konden enkele tientallen meldingen niet direct worden beantwoord.

De gemeente wil met alle betrokken partijen uitzoeken in hoeverre er een verband is tussen de sterfgevallen en de stroomstoring. Er wordt geprobeerd contact te leggen met de nabestaanden van de slachtoffers.

Lees ook: 'Problemen bij doorverbinden 112-bellers naar Amsterdamse meldkamer'