Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: 'We lossen liquidaties niet alleen op, we proberen ze ook te voorkomen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2017, 20.43 uur

Tegen vijf vermeende wapenhandelaars werden vanmiddag celstraffen tot negen jaar geëist. Volgens justitie worden hoge straffen geëist, omdat de bende wapens in omloop zou hebben gebracht die gebruikt werden bij liquidaties in de stad.

'Het is zo dat we niet alleen liquidaties aan het oplossen zijn, maar dat we ook liquidaties proberen te voorkomen', legt persofficier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers uit. 'Dat doen we door deze mensen aan te pakken. Op het moment dat je als doel hebt om wapens in omloop te brengen waarbij veel slachtoffers gemaakt kunnen worden, dan is dat iets waar hoge straffen op geëist worden.'

Lees ook: Celstraffen tot 9 jaar geëist tegen 'wapenleveranciers van de onderwereld'

'De grote'
Het vermeende hoofd van de bende wapenhandelaars, Comert E., door de rest ook wel 'de grote' genoemd, hoorde vandaag zeven jaar celstraf tegen hem eisen. 'Wij zien hem als leider omdat hij de contacten had aan wie de wapens geleverd werden en hij stuurde iedereen aan. Hij gaf aan wanneer er gereden moest worden en wanneer wapens opgehaald moesten worden', aldus Hoppenbrouwers.

Drugs
Die wapens moesten dan opgehaald worden bij Jan B. Zonder B., geen wapens, aldus het OM. Hij heeft vandaag de hoogste strafeis gekregen. 'Dat zit in het feit dat we hem ook verwijten dat hij bijna 35 kilo amfetamine in zijn bezit had.' Volgens B's advocaat Brian de Pree lagen die drugs in een loods die zijn cliënt huurde, maar ontkent B. dat de drugs van hem zijn.

Lees ook: Man met kalasjnikov in badkuip: Wapenhandelaar? Of verzamelaar?

Via telefoontaps praatten de mannen over handel in vishengels, maar echt consequent deden ze dat volgens het OM niet. Daarom werd er af en toe toch over wapens gesproken. Bij verschillende doorzoekingen werden tientallen kalasjnikovs, jachtgeweren, patroonhulzen en munitie gevonden. Volgens het OM heeft de groep dan ook bijgedragen aan fatale conflicten in de onderwereld.

Wapenbezit
Volgens zijn advocaat had Jan B. dan misschien wel een aantal wapens in bezit, lid van een criminele organisatie is hij niet. Tegen de overige drie verdachten is nog zes, vier en drie jaar cel geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.