Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actrice en cabaratiére Adèle Bloemendaal (84) overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2017, 13.31 uur

De Amsterdamse actrice en cabaratiére Adèle Bloemendaal is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden.

Dar bevestigt haar vriend en verzorger Eric Beekes aan De Telegraaf. Ze was al langere tijd ziek en woonde in een verzorgingstehuis in de stad. Adèle Bloemendaal stond bekend als de ‘grand old lady van de komedie’. De cabaretière stond meer dan 50 jaar op de planken.

Ze speelde van 1958 tot 1963 bij diverse toneelgezelschappen, bij cabaret Lurelei en in de cabaretgroepen van Sieto Hoving en Jaap van de Merwe. In 1960 verscheen de zangeres en actrice voor het eerst op tv. In 1969 kreeg ze haar eigen Adèle Bloemendaal Show.

Ze was ook te zien in 't Schaep met de vijf Pooten, Sam Sam, Citroentje met Suiker, De Brekers en Het zonnetje in huis. Ze acteerde in een aantal films en was te zien in tv-reclames, waarvan vooral die voor Bros grote bekendheid kreeg.

Ook had ze enkele succesvolle carnavalhits, zoals Wat heb je gedaan, Daan en Het zal je kind maar wezen. In maart 2000 werd ze getroffen door een hersenbloeding, waarvan ze herstelde, maar ze trok zich terug. Door een reeks beroertes leidde ze de laatste jaren een teruggetrokken bestaan.

abc5media_video_0