Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schaatsers in het Vondelpark en de Bosbaan: 'Waanzinnig gaaf'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2017, 19.26 uur

De afgelopen dagen waagde slechts een enkeling het om te gaan schaatsen. Maar vandaag was het ijs op veel plekken een stuk betrouwbaarder. In en rond de stad werd dan ook flink geschaatst.

Het ijs lijkt er op de meeste plekken betrouwbaar en tientallen schaatsfanaten zijn daarom heel erg aan het genieten. 'Het is echt pikzwart. Iets verderop zie je de karpers onder het ijs door. Het is waanzinnig gaaf', zegt een fanatiek schaatser. 'Ik ben hier puur om te genieten. Schaatsen op Nederlands natuurijs is natuurlijk het mooiste wat er is', zegt een getraind marathonschaatser. 'De zon komt net op, het kan niet meer stuk', zegt een vrouw die net de ijzers onderbindt.

Ook in het centrum was er sprake van ijspret. Tussen de selfie-makende toeristen in het Vondelpark waren een hoop schaatsers te vinden. 'We hebben het even uitgeprobeerd. Mijn zoon heeft zijn eerste paar slagen gemaakt. Het is gewoon fantastisch. Zo'n kans kunnen we niet laten liggen', zegt een trotse vader.

De komende dagen lijkt de nachtvorst aan te houden, maar is het overdag weer boven nul. De Schaatsbond waarschuwt dan ook altijd goed op te letten of het ijs wel betrouwbaar genoeg is.