Start van hoofdcontent
nl

Boek over Adèle Bloemendaal: 'Ze kreeg op haar 65e verjaardag een gigolo'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2017, 02.11 uur

Magistraal, volks, populair, maar vooral geliefd. Geschokte reacties op het overlijden van cabaretière Adèle Bloemendaal. Dit weekend overleed ze op 84-jarige leeftijd. NRC-journalist Henk van Gelder werkt aan een boek over de duizendpoot. En dat staat vol met bijzondere anekdotes.

Ze was feministe pur sang. Toch speelde ze zelf geen enkele rol in de vrouwenbeweging. 'Vrouwen die onderdrukt worden in hun huwelijk, die gaan toch weg? Die lopen weg met die man. Dan ga je toch niet thuis blijven zitten? Ze zorgde er altijd voor dat ze haar paspoort bij zich had, zodat ze ieder moment zo naar Schiphol kon. Dat gevoel wilde ze, ze wilde absoluut vrij zijn', zegt Van Gelder.

NRC-recensent Henk van Gelder is bezig met een boek over Bloemendaal. En daarin komen een aantal opvallende anekdotes naar voren. 'Als ze geld nodig had belde ze de Privé: "Ik wil wel eens het verhaal over de mannen in mijn leven vertellen in afleveringen. Nou, dat heeft inderdaad in Privé gestaan. Daar kreeg ze dan geld voor', zegt Van Gelder.

Lees ook: Actrice en cabaretière Adèle Bloemendaal (84) overleden 

Baldadig en chic. En stout met stijl, zo omschrijft Van Gelder haar vandaag in het NRC. Voor zijn boek sprak hij met intimi over Adèle's uitbundige levensstijl. 'Adèle heeft op haar 65e verjaardag van haar vriendenkring een gigolo cadeau gekregen. Kennelijk heeft ze daarna gezegd: "Dat was mooi. En nu is het met de seks klaar."'

Het ging de laatste jaren steeds slechter met de ras-Amsterdamse cabaretière. Toch kreeg Henk op een bijzondere manier toestemming voor het boek. 'Toen greep ze me bij mijn onderarm, keek me doordringend aan en knikte. En dat is dus een soort zegen die ik nog van haar gehad heb.'