Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vondelpark krijgt algeheel barbecueverbod

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 januari 2017, 18.37 uur

Het is per 1 maart 2017 niet meer toegestaan om te barbecueën in het Vondelpark.

De bestuurscommissie in Zuid stemde vanavond in met het verbod. Na elke mooie zomerdag laaide de discussie over het verbieden van barbecueën in het park weer op. De vele honderden barbecueënde parkbezoekers zorgden voor veel rommel en overlast.

Lees ook: De Vondelvuilnisbelt: het was weer lekker weer gisteren

De VVD in Zuid stuurde al langer aan op een verbod. 'Deze beslissing is nodig om de hoge kosten en afvaloverlast in het Vondelpark aan te kunnen pakken. Bovendien zijn er in acht parken in Amsterdam voldoende alternatieve barbecueplekken aanwezig', aldus VVD-bestuurscommissielid Daan Wijnants. Volgens de partij kost het barbecueën in het park ruim 200.000 euro per jaar, plus handhaving en politie-inzet.

Lees ook: Vondelparkbezoekers staan niet te springen om barbecue-verbod

Ook de vereniging Vrienden van het Vondelpark is blij met het verbod. Zo'n vier jaar lang voerde de vereniging een felle strijd. 'Eindelijk is het Vondelpark definitief verlost van de schade, de rotzooi en de overlast die veroorzaakt werd door de kleine groep bbq’ers', aldus Olaf Paulus van Pauwvliet van de vereniging.

Tot 2011 kon je overal in het park barbecueën. Daarna werden speciale barbecuevelden aangewezen. Na klachten van omwonenden kreeg ook een aantal van die veldjes een barbecueverbod. Vanaf het voorjaar is geldt het verbod dus voor het hele park.

Lees ook: Het zit er aan te komen: een barbecueverbod in het Vondelpark

Karl Baron via Flickr