Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Geen flyboarders meer tijdens Gay Pride'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 januari 2017, 14.26 uur

De organisatie moet nadenken over een andere activiteit dan de spectaculaire flyboarders tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. De flyboarders hebben zich niet aan de regels van de organisatie gehouden. Ook zijn er Europese richtlijnen voor de flyboarders, maar op de grachten is er niet genoeg veilige ruimte. Dat blijkt uit de evaluatie van de Euro Pride door de gemeente.

Het gaat overigens niet om een keihard verbod, maar de conclusie van de evaluatie is dat de flyboarders zich niet aan de regels hebben gehouden. De stichting Amsterdam Gay Pride erkent dit. De gemeente zegt dat organisatie 'kan nadenken' over een andere activiteit om de parade te openen.

In Het Parool zeggen flyboarders Stephan en zoon Bo Krook dat ze al bezig waren met de voorbereidingen voor komend jaar. 'Dit is helemaal nieuw voor mij. We waren net bezig met de plannen voor de komende editie', zegt Stephan Krook. De afgelopen jaren vielen ze op in de grachten tijdens de Canal Parade door hun capriolen. 

'We hebben indertijd voor de eerste keer auditie moeten doen bij de waterpolitie. Er werden allerlei voorwaarden gesteld. We mochten geen mensen nat maken en ook geen mensen laten schrikken. Maar na de eerste keer gingen alle duimen omhoog', zegt Krook.

Ook voor het publiek is er geen gevaar, zegt Krook. 'Onze flyboards zijn met een slang verbonden met een jetski. Als de druk om wat voor reden ook wegvalt, worden wij meteen naar de slang in het water getrokken. Er kan dus nooit sprake van zijn dat wij van grote hoogte in het publiek belanden, mocht dat de vrees zijn.'

Een ander punt van zorgen was dat vader en zoon Krook met een onbemande jetski over de gracht is gevaren. Dat beaamt Krook. Hij legt aan Het Parool uit dat het mogelijk is om een jetski met een afstandsbediening te laten varen. 'Maar het is een kleine moeite om iemand op de jetski te zetten.'