Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM opent jacht: ‘Zonder klanten geen minderjarige prostituees’

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 februari 2017, 00.56 uur

Met strafeisen tot acht maanden cel heeft het Amsterdamse Openbaar Ministerie de jacht geopend op klanten van minderjarige prostituees.

Drie vaders zonder strafblad gaan wat het OM betreft maandenlang de gevangenis in omdat ze begin 2014 een minderjarige prostituee in Diemen zouden hebben bezocht. Het meisje dat toen 17 was, adverteerde als de 19-jarige ‘Melissa’ en ‘Latoya’ op seksmarktplaatsen Kinky.nl en Sexjobs.nl.

Na geruchtmakende zaken buiten de regio, zoals de Valkenburgse zedenzaak, heeft ook de Amsterdamse openbare aanklager nu klanten van minderjarige prostituees in het vizier. De klanten zijn wat Justitie betreft zedendelinquenten die misbruik maakten van een ‘zeer kwetsbaar kind’ dat een chaotische periode in haar leven meemaakte.

Lees ook: Zes maanden cel geëist voor 'extreme seks' met minderjarige

Vraag en aanbod
Ze hadden alles in hun macht moeten doen om zeker te weten dat het meisje meerderjarig was, terwijl zij naar eigen zeggen door geen enkele klant ooit gevraagd is naar haar leeftijd (‘Als ze het niet vroegen, dan hoefden ze het ook niet te weten’). De Officier van Justitie vindt dat ervaren hoerenlopers moeten weten dat de kans bestaat dat er advertenties met nepleeftijden bestaan.

De mannen dachten dat ze in een studentenkamer aan de Rode Kruislaan met een meisje van 19 afspraken. Het OM benadrukt het risico van die leeftijd. ‘Als je de grenzen van de leeftijd opzoekt, dan moet je niet piepen als blijkt dat je een minderjarige hebt getroffen.’ De rol van de klant is niet te onderschatten, aldus de OvJ. ‘Zonder klanten geen minderjarige prostituees, zonder vraag geen aanbod.’

Schaamte
Vanochtend werd er zes maanden cel (waarvan twee voorwaardelijk) geëist tegen een 30-jarige verdachte die poepseks zou hebben gehad met ‘Melissa’. Tegen een 45-jarige man werd zes maanden (waarvan drie voorwaardelijk) geëist; hij zou orale seks hebben gehad met de 17-jarige. Een 51-jarige man moet wat het OM betreft acht maanden krijgen (waarvan vier voorwaardelijk). Hij zou Melissa tweemaal hebben bezocht.

Lees ook: 'Minderjarige meisjes geprostitueerd in studentenwoningen Diemen'

Alleen de 45-jarige kwam zelf opdagen in de rechtbank, de overige twee verdachten schaamden zich te erg en vreesden voor hun baan of relatie als zij zouden gaan. De verdachte die er was vertelde dat hij Melissa wel had bezocht, maar uiteindelijk niet met haar naar bed ging toen ze de vraagprijs opeens verdubbelde. Hij zei bang te zijn voor oplichtingspraktijken.

Vaker dit soort zaken
Ook de advocaat van de 51-jarige verdachte viel de bewijslast van Justitie aan. In de door het OM ten laste gelegde tijdsperiode zou te weinig bewijs te vinden zijn dat er daadwerkelijk was afgesproken. De verdachte had wel berichtjes uitgewisseld met Melissa, maar die gingen juist grotendeels over het mislukken van een afspraak. Ook herinnerde het meisje hem niet. ‘Hij had blijkbaar geen indruk gemaakt’, aldus de advocaat.

De recherche verwacht dat dit soort zaken vaker aan het licht zullen komen. Ook het OM denkt dat er in de toekomst vaker klanten van minderjarige prostituees voor de rechter zullen verschijnen. Toch hoopt de OvJ dat de zaken van vandaag een afschrikkende werking hebben.

Lees ook: Na pooiers nu ook zes klanten van minderjarige prostituees Diemen vervolgd

Lol ervan af
Dat blijkt bij een andere verdachte al het geval. ‘Mijn wereld stortte in’, zei hij over het moment dat de politie hem confronteerde met de verdenking. ‘Ik ging gespreid over de jaren wel vaker naar prostituees, maar als je dan op het politiebureau belandt, ja, dan is de lol er wel van af.’

Over twee weken doet de de rechtbank uitspraak in de drie zaken. Twee andere verdachten zullen later dit jaar nog voor de rechtbank verschijnen voor het bezoeken van andere minderjarige prostituees in Diemen. De pooiers in deze zaken werden eerder al veroordeeld tot celstraffen van anderhalf tot drie jaar.