Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Brazilianen en Ajax: Marcio Santos ging vooral op stap, Maxwell blonk wel uit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2017, 20.02 uur

Nederlandse clubs met Brazilianen in dienst, het was voorheen vooral in Eindhoven een goed gebruik. Maar de nieuwe Ajax-aankoop David Neres wordt alweer de achtste Braziliaan in Amsterdamse dienst, een overzicht van zijn voorgangers.

Wereldkampioen Marcio Santos was in 1995 de eerste Braziliaan die naar Amsterdam maar hij maakte bij lange na niet de hoge verwachtingen waar. Hij was vaker in de Brasil Bar te vinden en werd tijdens een invalbeurt tegen PSV al na vijftien seconden uit het veld gestuurd. Een ruzie met trainer Louis van Gaal leidde het  geruisloze vertrek van Santos bij club in. 

'Wampie'
Wamberto en Maxwell werden de volgende Brazilianen in het rood-wit. 'Wampie' bleef zes seizoenen en verwierf de cultstatus met een buitenspeldoelpunt in de bekerfinale van 2002 tegen FC Utrecht. Voor Maxwell was zijn Ajax-periode een opmaat naar veel grotere dingen.

Hij werd in Nederland verkozen tot Voetballer van het Jaar maar kende met een zware knieblessure ook pech in Amsterdam. Met zijn carrière kwam het uiteindelijk goed, Maxwell schopte het tot Internazionale, Barcelona en PSG en won vele nationale en internationale clubtitels. 

Nog meer mislukte avonturen
Filipe Luiz, een vriend van Maxwell, mocht het ook proberen maar kon geen potten breken. Dat doet hij overigens wel nu bij Atletico Madrid waar hij een titel won en twee keer de finale van de Champions League haalde. 

De laatste drie Brazilianen kenden minder successen bij Ajax. Leonardo begon nog aardig maar zijn avontuur eindigde door blessures in mineur. 'Jeugdsensaties' Jose Ze Eduardo en Kerlon werden door Martin Jol naar Ajax gehaald maar haalden het eerste niet eens.