Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Het oog van Ed van der Elsken zag het mooie in de simpelste dingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2017, 01.20 uur

Zijn foto's hebben voor een groot deel ons beeld bepaald van het naoorlogse Amsterdam. Zijn beroemdste boek heet dan ook niet voor niets 'Amsterdam!' En nu is er dan de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum.

Van der Elsken, overleden in 1990, was een echte straatfotograaf. De hele wereld reisde hij over om mensen in hun natuurlijke habitat te fotograferen, maar natuurlijk vooral ook in Amsterdam. Een man bezeten van fotografie, een chroniqueur van alledaagse plaatjes.

'We leven in een tijd waarin iedereen een camera heeft' vertelt conservator Hripsime Visser. 'Maar dat wil niet zeggen dat je ook eenn goede foto kan maken. Ed had graag een camera in zijn hoofd gemonteerd gehad.' Zijn vakmanschap komt tot uiting in één van z'n bekendste foto's. Drie overstekende meisjes in de Beethovenstraat worden vanaf 40 meter met een telelens op de plaat gezet.

Straatfotograaf Maarten van der Kamp ziet er het oog van de meester. 'Zelfs op die afstand zie je de meisjes reageren. Er is iets aan de hand. En dan krijgt hij het ook nog voor elkaar om drie perfecte A's met de benen te krijgen. Het kan niet meer sexy zijn dan dit.'

Vanaf morgen is de expositie toegankelijk voor het publiek in het Stedelijk Museum.