Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chauffeurs verliezen rechtszaak en mogen niet meer ronselen op Schiphol

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 februari 2017, 12.55 uur

De aangekondigde maatregelen van de gemeente Haarlemmermeer om de overlast van ronselende taxichauffeurs tegen te gaan, gaan door. Een groep taxichauffeurs probeerde de maatregelen te stoppen met een kort geding maar verloren dat.

Reizigers worden op het Jan Dellaertpleinplein voor Schiphol vaak lastig gevallen door chauffeurs die hun diensten opdringen. Het was hun collega's een doorn in het oog maar ook de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam zaten met de situatie in de maag. 

In december werd een pakket maatregelen aangekondigd. Zo werd de APV aangepast om het aanbieden van diensten op het plein door chauffeurs zonder vergunning te verbieden. De groep chauffeurs probeerden deze maatregel met een kort geding tegen te houden maar zonder succes dus. Dat verbod kan vanaf nu gehandhaafd worden, boetes kunnen oplopen tot 1500 euro. 

Lees ook: Taxi-strijd Schiphol nog niet gestreden: 'Als rechter ons ongelijk geeft, gaan we voor proefproces'

Oplossing voor langere termijn
Daarnaast gaan de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam met het ministerie van Infrastructuur en Schiphol nadenken over een structurele oplossing. Er wordt gedacht aan het vergroten van de bestelmarkt, daarmee zou de opstapmarkt verkleind worden. Dit zou voor rust op het plein moeten zorgen, het is dan voor ronselaars een stuk minder aantrekkelijk om daar hun diensten aan te bieden. 

Ook het vergunningssysteem wordt mogelijk aangepast. Daarin stellen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer hogere kwaliteitseisen. 'Daarbij gaan we uit van een zo gelijk mogelijke regelgeving voor Amsterdam, Schiphol en Haarlemmermeer.'