Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Hoogzwangere vrouw vernederd door trambestuurder'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 februari 2017, 12.51 uur · Foto: Anne Sachtleven

Een hoogzwangere vrouw is vorige week 'geschoffeerd en vernederd' door een GVB-medewerkster. Dat vertelt haar man aan AT5.

'Machtsmisbruik. Onmenselijk', noemt de man het. Zijn echtgenote, die bijna acht maanden zwanger is, nam vorige week donderdag tram 17 naar Osdorp. Ze zat op het rode stoeltje helemaal voorin bij de bestuurder, dat bedoeld is voor reizigers die wat slechter te been zijn. Ouderen bijvoorbeeld, maar ook zwangere passagiers.

Ter hoogte van de Ten Katemarkt stapten er twee dames van rond de zestig jaar in de tram. De bestuurder sommeerde de zwangere vrouw om haar plek op te geven aan de instappers. Die gaf aan dat ze in verwachting is, maar de GVB'er antwoordde dat zij dat niet geloofde.

Fatsoen
Vervolgens riep de medewerkster zelfs om dat de vrouw toch echt op zoek moest naar een nieuwe zitplaats omdat ze 'geen recht' op de rode stoel had. 'Vernederend', vindt haar man. 'Hiermee heeft zij elke norm van fatsoen ruim overschreden.'

Wat extra steekt is dat de bestuurder de rest van de rit een gesprek had met de seniore dames. Blijkbaar kende ze hen. 'Door dit soort gedrag kan ik snappen dat de gemiddelde Amsterdammers liever niet meer met het openbaar vervoer gaat, wanneer dit te voorkomen is', zegt de man.

'Doofpot'
Na het incident nam hij direct contact op met de klantenservice van het vervoersbedrijf. Dat leverde geen reactie op. Volgens een woordvoerder van het GVB omdat er eerst het één en ander uitgezocht moest worden. Het gaf bij de man de indruk dat er niets aan gedaan zou worden. 'Of dit een poging tot doofpot of pure incompetentie is, is mij niet duidelijk. Het is sowieso benedenmaats', zegt hij. Een dag later besloot hij bij AT5 aan de bel te trekken. 

Op vragen van AT5 reageerde het GVB dinsdag dat het voorval intern is besproken. De man en zijn zwangere vrouw kregen dezelfde dag ook eindelijk een reactie van het bedrijf. Daarnaast stuurde het GVB een bloemetje naar het stel.

'Ik was enorm boos over hoe het was gegaan', reageerde de Amsterdammer gistermiddag. 'Maar degene die ik vandaag heb gesproken heeft een groot deel van de boosheid weggenomen en maakte duidelijk hoe ze het nu aanpakken.' De nazorg van het GVB beoordeelt hij daarom wel als 'prima'.