Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax-icoon Piet Keizer (73) overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 februari 2017, 13.05 uur

Oud-Ajacied Piet Keizer is gisteren op 73-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt Ajax na berichtgeving door de NOS.

Piet Keizer, geboren op 14 juni 1943 in Amsterdam, debuteerde op 5 februari 1961 in de Klassieker tegen Feyenoord. De linksbuiten was op 13 oktober 1974 voor het laatst als actieve speler te zien voor zijn fans.

Hij speelde in totaal 490 officiële duels en scoorde daarin 189 keer. Keizer won eveneens drie keer de Europa Cup I, de wereldbeker, twee Europese Super Cups, vijf nationale bekers en hij werd zes keer nationaal kampioen.

Lees ook: Welke grootheden vertrokken bij Ajax sinds de revolutie? Een overzicht

De eigenzinnige, ietwat cynische Keizer brak in april 2011 in bij AT5's Studio Ajax. Midden in een betoog van Ivo Niehe, kon Piet Keizer zich niet bedwingen om een stoel te pakken en aan te schuiven. Hij wilde toen graag zeggen dat hij de kritiek van Cruijff op de jeugdopleiding deelt. 

abc5media_video_0

Een maand later trok hij de integriteit van Johan Cruijff publiekelijk in twijfel. 'Gaat het Johan om de macht of is hij bezig met het clubbelang?', vroeg Keizer zich hardop af in Voetbal International. Hij leverde ook z'n erelidmaatschap in bij de club vanwege 'teleurstellende ervaringen' met de ledenraad. 

Lees ook: Piet Keizer wil geen erelid meer zijn

Desondanks sprak Cruijff in oktober 2011 lovend over Keizer. 'Ik was misschien wel een van de beste voetballers van de wereld, maar de keeper was een betere keeper dan ik, de rechtsback was een betere rechtsback dan ik en de linksbuiten, Piet Keizer, was als linksbuiten veel beter dan ik. Dus met andere woorden: je hoeft niet alles te kunnen, je moet alleen zorgen dat je hele goede mensen naast je hebt.'

abc5media_video_1

Ajax heeft een verklaring van de familie van Piet Keizer online gezet. 'Gisteren, 10 februari is na een kort ziekbed Piet Keizer overleden aan de gevolgen van longkanker. In het bijzijn van zijn geliefden en in zijn huiselijk bed had Piet tot het laatste moment rust en een scherpe geest.'

Keizer zal in besloten kring gecremeerd worden. 'Wij herinneren hem als een lieve man met een gouden hart', schrijft de familie.

Peter R. de Vries begon samen met zijn zoon Royce en Piet Keizer het bureau PR Sportmanagement bv.

IN MEMORIAM BIJ DE DOOD VAN PIET KEIZER. @PRsportman pic.twitter.com/pK3kym63cR

— Peter R. de Vries (@PeterRdeV) February 11, 2017

Treurig nieuws...Piet Keizer overleden Als je een linksbuiten zou moeten omschrijven..PIET KEIZER...uniek in zijn soort. #RIP @AFCAjax

— Frank&Ronald de Boer (@FrankRonald1970) February 11, 2017

Ajax held en dierbare vriend van onze familie Piet Keizer overleden. Wat een vreselijk nieuws, wat een gemis...

— Dilan Yeşilgöz VVD (@DilanYesilgoz) February 11, 2017