Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verduurzaming moet sneller: gemeente trekt twee miljoen extra uit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 februari 2017, 13.43 uur

De gemeente gaat extra geld uittrekken om de 'verduurzaming' van Amsterdam te versnellen. Dat heeft het college van B en W besloten. Er wordt twee miljoen euro uitgetrokken voor de versnelling.

De subsidie wordt uitgetrokken voor maatregelen die bewoners en bedrijven kunnen nemen. Zo gaat er 300.000 euro extra naar de 'Amsterdamse Energielening'. Daardoor komt er 20 miljoen euro extra beschikbaar voor verenigingen van eigenaren die bijvoorbeeld een lening willen voor de isolatie van woningen. Daar is tot nu toe zeven miljoen euro voor uitgeleend. 

Lees ook: Hoe kan je de stad duurzaam maken?

Er wordt ook 200.000 euro bijgedragen aan de oprichting van een energiecoöperatie in Zuidoost. Die willen er voor zorgen dat de energievoorziening van een aantal grote bedrijven CO2-vrij wordt. Enkele van die bedrijven zijn AMC, Arena, Arcadis en ING. 

Zo zijn er veel andere projecten waar de gemeente geld voor beschikbaar stelt om de verduurzaming wat te versnellen. In 2016 is er 1,4 miljoen beschikbaar gesteld voor versnelling van verduurzaming. Hierdoor is de aanvraag van een vergunning voor plaatsing van zonnepanelen in dit en komend jaar gratis. Ook moeten er dit jaar nog 120.000 zonnepanelen bij in de stad.