Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Gespannen sfeer in Warschau: tachtig Ajax-supporters beboet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2017, 17.49 uur

De sfeer in Warschau blijft gespannen, nadat Ajax-supporters gisteravond werden aangevallen. Nu zijn tachtig van hen beboet door de lokale politie.

Op Twitter verscheen vanmiddag een foto van een groepje Ajax-supporters dat ingesloten werd door een politiemacht, vlakbij het stadion van Legia Warschau. 'We zagen dat er een confrontatie op handen was en hebben toen ingegrepen', zegt de woordvoerder van de politie in Warschau tegen AT5.

Naar verluidt waren de fans op pad naar een supportershonk van Legia. Ze zijn niet aangehouden, maar wel meegenomen naar het bureau voor het verstoren van de openbare orde. Op het bureau worden ze gefouilleerd en agenten controleren hun documenten. Ook krijgen ze stuk voor stuk een boete van 500 zloty (zo'n 115 euro).

Tot drie jaar cel
Een 22-jarige fan werd meegenomen omdat hij een agent had aangevallen. Ook hij is niet aangehouden, maar niettemin loopt hij nu het risico om tot drie jaar achter de Poolse tralies te belanden.

Rond 15.30 uur had de Poolse politie de helft van de tachtig Ajacieden gecontroleerd en beboet. Mogelijk kunnen ze nog aanwezig zijn bij de wedstrijd vanavond, maar dat is niet zeker.

życie nie znosi próżni - Holendrzy przypuścili atak na SportsBar przy stadionie. Obecnie w otoczeniu policji pod kortami. I kto zapłaci;)? pic.twitter.com/JXAa9edKwC

— Małgorzata Chłopaś (@_turi) 16 februari 2017

Geen aanhoudingen
De politie denkt een nieuwe confrontatie te hebben voorkomen met het ingrijpen. Of er ook supporters van ADO Den Haag rondlopen in de stad, kan de politie niet met zekerheid zeggen.

Ambassade Warschau houdt contact met supporters en politie. Medewerkers staan, ook tijdens en na #legaja, paraat
https://t.co/O6Iwna0Upg

— 24/7 BZ (@247BZ) February 16, 2017

De woordvoerder bevestigt wel dat er gisteravond een groep Ajax-supporters is aangevallen door gemaskerde mannen. Vanavond speelt Ajax in de Europa League tegen Legia Warschau en de aanhang van de thuisclub staat bekend als gewelddadig.

Bestorming café
Ook zijn zij bevriend met de harde kern van ADO Den Haag. Volgens een Ajacied die momenteel in Warschau is, bestond de groep belagers uit aanhangers van beide clubs. Met stenen en vuurwerk bekogelden zij een café waar de Ajax-supporters een biertje dronken.