Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder pakt 'afvalberg' aan met persbakken en flexibele ophaaldiensten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2017, 21.44 uur

Duizend nieuwe afvalbakken en een efficiëntere aanpak van het afvalprobleem. Dat belooft wethouder Choho nadat eerder deze week medewerkers van de stadsreiniging en stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje aangaven het afvalprobleem van het Centrum niet aan te kunnen.

In totaal gaat er elf miljoen extra naar de reinigingsdienst en die moeten daarnaast ook slimmer gaan werken. 'In die elf miljoen euro zit dat we duizend extra afvalbakken gaan plaatsen en ook dus die persafvalbakken, omdat het gewoon slimmer is om meer te doen met een afvalbak. Dan hoef je ook minder vaak langs om hem te legen en zo toch zorgt dat die straat schoon blijft.'

Lees ook: Centrum erkent afvalprobleem nauwelijks aan te kunnen

Sensoren in afvalbakken
Slimmer werken betekent dat de bakken uitgerust zullen zijn met een sensor, zodat de reinigingsdienst weet wanneer ze vol zijn en ze geleegd moeten worden. Ook komen er flexibele ophaaldiensten die ingezet kunnen worden op zogenaamde hotspots, plekken waar snel veel afval ligt.

Maar de VVD wil graag nog verder gaan en ook de 'afvalhufters' aanpakken door boa's in burger in te zetten. Zij moeten controleren of mensen hun afval niet illegaal aan de straat zetten. 'Nu gebeurt dat in uniform en dat is natuurlijk lastig, want dan laat je niet zo snel iets op straat achter. Je ziet dat mensen die afval achterlaten daar ook behendig in worden en de adressen eruit knippen en dat het dan heel lastig is om een boete uit te schrijven', zegt Rik Torn van de VVD.

Lees ook: Advocaat Hammerstein trekt ten strijde tegen vervuilers binnenstad

'Samen doen'
Choho wil de plannen van de VVD bekijken, maar pleit zelf ook voor meer bewustwording bij Amsterdammers. 'We gaan die straat niet schoon krijgen als niet ook Amsterdammers, Amsterdamse ondernemers gaan meewerken en zich gewoon aan de regels gaan houden. Deze stad krijgen we alleen maar schoon als we het samen doen.'