Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chaos bij gemeentelijk bouwarchief: 'dossiers raken kwijt of zijn incompleet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 februari 2017, 16.52 uur

Bij de belangrijkste aankoop van je leven hoop je natuurlijk dat alles goed geregeld is, maar daar ben je in Amsterdam allesbehalve zeker van. Het is namelijk een chaos bij het bouwarchief van de gemeente. Daardoor ontbreken belangrijke documenten voor huizenbezitters, zeggen makelaars.

Dossiers raken kwijt, zijn incompleet, of huizenbezitters krijgen de verkeerde documenten mee. Daardoor kreeg de verkoper van een prijzig pandje aan de Lomanstraat in Zuid te horen dat hij een illegaal dakterras had. 'Er was een dakterras met vergunning. Toen hebben we het dossier opgevraagd bij de gemeente, maar daar zat niets in. Toen ik ben gaan googelen, bleek dat er wel een vergunning was en nog werd er gezegd: ''nee, dat is niet waar. Er is geen dakterras met vergunning.'' We zijn toen blijven zeuren, en uiteindelijk bleek dat er een papieren dossier was waar wel een vergunning in zat', vertelt makelaar Kees-Jan Brinkman.

Zo'n dakterras in Zuid is al gauw 40.000 tot 50.0000 euro waard. Dat kon dus een duur foutje van de gemeente zijn. Het incident staat niet op zich, zo kwam het voor dat de gemeente niet op de hoogte was van de grondige renovatie van een pand aan de Schoolstraat. 'Zoals je ziet. Dit zijn oude gevels, die zijn blijven staan en de rest van binnen is gerenoveerd. We hebben contact gezocht met de gemeente om het bouwdossier te lichten. En die hadden gewoon helemaal niks. Er was geen dossier over dit vernieuwbouwproject aanwezig', zegt Brinkman.

En dat betekent dat de verbouwing officieel nooit heeft plaatsgevonden. Pas na research van de makelaar zelf kwamen de papieren alsnog bij de gemeente terecht. De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) onderschrijft de problemen. De gemeente daarentegen niet. Zij zegt dat het geschetste probleem niet structureel van aard is en dat ze in alle gevallen hun best doen om iedereen zo snel mogelijk van de gevraagde informatie te voorzien. Voor camera reageren wilde een woordvoerder niet.