Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer Amsterdammers zijn vrijwilliger: 'Ik voel me te goed om thuis te zitten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 februari 2017, 19.01 uur

Amsterdammers voelen zich steeds vaker geroepen om anderen te helpen. Vrijwilligers-organisaties hebben de afgelopen jaren honderden nieuwe leden gekregen. Zo ook het maatjesproject van Humanitas.

Een kopje koffie drinken of eindje wandelen langs de Gaasperplas, al een paar jaar komt Hans van Steenbergen bij mevrouw Barzyck uit Zuidoost over de vloer. Via het maatjesproject van Humanitas zijn zij met elkaar verbonden. 'Ik heb niet aangeboren hersenletsel en daardoor loop ik in de WAO, maar ik voel me te goed om alleen maar thuis te zitten en ik vind het prettig om andere mensen te helpen en met ze in contact te komen. De mensen kennen me en waarderen me en dat vind ik prettig', zegt Van Steenbergen. 

Hans is niet de enige die blij wordt van de waardering. Het aantal vrijwilligers in Amsterdam steeg de afgelopen jaren flink. Alleen al bij Humanitas is dat aantal in vier jaar zes keer groter geworden. 'We hebben een betere vindbaarheid op het internet, met name jongeren vinden ons makkelijker via het internet. Daarnaast stimuleert de gemeente ook veel om met elkaar vanuit het gevoel van lieve Amsterdammer om elkaar te ondersteunen en te helpen', zegt Mireille van Gils van Humanitas.

Mevrouw Barzyck waardeert de hulp heel erg: 'ik kan niet alleen naar buiten en met Hans kan dat wel. En mijn kinderen doen het wel maar die hebben niet zo veel tijd en hebben het druk.' Ook aanmelden? Dat kan via Humanitas.nl.