Start van hoofdcontent

Stad

nl

Horecabaas: extra veiligheidsmaatregelen rondom Ajax - Legia Warschau

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 februari 2017, 16.16 uur

Won Yip, eigenaar van verschillende cafés in de binnenstad, neemt komende donderdag extra veiligheidsmaatregelen, de reden: het bezoek van supporters en waarschijnlijk ook hooligans uit Warschau. Vorige week werden in de Poolse hoofdstad Amsterdamse supporters aangevallen door hooligans. Ajax speelt donderdag in de Europa League tegen Legia Warschau.

Vuurwerk
Zo zaten de Ajax-fans, die zich prima gedroegen volgens de uitbaatster, woensdagavond een biertje te drinken in een cafeetje toen plotseling een groep gemaskerde hooligans de hele tent kwamen verbouwen en vuurwerk naar binnen gooide. Een Ajax-fan die in Warschau was vertelde aan dat de dadergroep bestond uit de nationalistische aanhang van Legia Warschau en ADO Den Haag-supporters. 'Ze hadden benzine en fakkels bij zich, de hele kroeg is naar zijn grootje. Ze hadden serieus pijl en boog mee!' zei hij.

Lees ook: Ajax-supporters belaagd door tientallen gemaskerde hooligans

Wraakactie
Eerder ging al het gerucht dat supporters van ADO naar Polen zouden afreizen om met de bevriende aanhang  van Legia Warschau op Ajacieden te jagen. Het zou een wraakactie zijn voor de eerdere vernieling van hun supportershonk.

Plastic bekers
De vrees is nu dat er wraak genomen gaat worden in Amsterdam, en de vrees is ook dat dat in de binnenstad zal gebeuren. Horeca-tycoon Won Yip is er niet blij mee: 'We gaan niet dicht, maar nemen wel extra veiligheidsmaatregelen. Er komen plastic bekers en ik zal extra beveiliging inzetten om op te letten'.

Meer doen
Yip zegt ook dat de gemeente en Ajax zelf wel iets meer kunnen doen om ondernemers te beschermen tegen dit soort uitwassen in het voetbal. 'Het is nu vier jaar na de rellen met Celtic-supporters op de Dam en de gemeente heeft nog steeds geen standaardprotocol. Je krijgt een brief waarin ze met klem adviseren plastic bekers te gebruiken. Van Ajax heb ik ook niets gehoord, maar daar hoor je eigenlijk nooit iets van. We moeten nu toch inmiddels wel constateren dat hooligans niet in de stad passen.'

Lees ook: Heftige beelden van hardhandige arrestatie op de Dam

De gemeente laat morgen meer weten over eventueel te nemen veiligheidsmaatregelen.