Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oud-korpschef en PvdA willen meer wijkbureaus: 'Het worden er stap voor stap minder'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 10.56 uur

De politie moet weer zichtbaarder worden in de wijken. Daarvoor pleiten onder andere de PvdA en oud-korpschef Joop van Riessen. De afgelopen jaren zijn verschillende politiebureaus in de stad verdwenen of gesloten voor burgers.

De stad telt nu veertien politiebureaus. Voor de komst van de Nationale Politie waren dat er ruim dertig. Ook het bureau aan de Lodewijk van Deijsselstraat in Slotermeer is tegenwoordig gesloten. 'Dit bureau is weliswaar dicht, maar er hangen nog wel camera's en een politiebord. Deze jongens dachten: ik zet mijn scooter voor het bureau, dan kan ik rustig gaan slapen zonder risico dat mijn scooter morgen gejat is. Dat is ook de preventieve werking van een politiebureau. Ze doen dat bewust. Kijk, het is een klein voorbeeld, maar wel heel tekenend', zegt raadslid Mbarki.

Meer agenten nodig
Vorige week drong hoofdcommissaris Aalbersberg al aan op 500 extra agenten. 'Om die groei die in de stad heeft plaatsgevonden, om daarmee al onze taken nog goed te kunnen doen', vertelde hij.
Door de reorganisatie bij de Nationale Politie is er veel bezuinigd. Er is simpelweg minder capaciteit voor het werk in de wijken. Burgemeester Van der Laan bevestigde het door Aalbersberg geschetste beeld: 'Het is eerder de genuanceerde versie. Het is een keihard feit. Dat zou ook blijken.'

Lees ook: Noodkreet hoofdcommissaris: 500 extra politieagenten nodig in Amsterdam

Het zijn vooral oudere Amsterdammers die problemen ervaren door het sluiten van wijkbureaus. 'Je kan nergens meer aangifte doen. Ja, online. Maar ik weet niet hoe dat moet', vertelt een Amsterdamse. Ook criminoloog Jasper van der Kemp ziet problemen: 'Je maakt het mensen letterlijk moeilijker om bij een bureau langs te gaan. Om gewoon aan te kloppen. Dan gaat het niet eens alleen om aangifte doen, maar überhaupt meldingen of gewoon een praatje of iets kunnen vertellen. Als je het mensen letterlijk moeilijker maakt, werp je belemmeringen op en de vraag is of dat op die manier wil.'

'Niet terug naar dertig bureaus'
Oud-hoofdcommissaris van Riessen vindt het sluiten van de wijkbureaus altijd nadelig voor een buurt: 'Ik roep niet op dat er weer dertig bureaus moeten komen in Amsterdam. Maar ik roep wel op: zorg dat die wijkpolitie in stand blijft. En ik merk op dat je ze stap voor stap minder gaat zien.'

Lees ook: Er komt een speciaal politieteam voor overlast in de binnenstad

PvdA-raadslid Mbarki ziet in de situatie in het centrum een concreet voorbeeld: 'We hebben nu al een nieuw team moeten opzetten in het centrum. Met handhavers en politiemensen, die uit deze wijken zijn gekomen. Dat is denk ik wel iets wat zorgelijk is en waar we aandacht voor moeten blijven houden.' De PvdA en de VVD kaarten de kwestie volgende week aan in de gemeenteraad. 

'Centralisatie doorgeslagen'
Erik Akerboom, de landelijk korpschef, liet vorige week weten dat de politie is doorgeslagen in de centralisatie en weer meer de wijk in moet. Toch zullen wijkbureaus in Amsterdam niet snel terugkeren. Wel wordt op dit moment gekeken naar politie-posten in bijvoorbeeld stadsdeelkantoren of in buurthuizen.