Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer kinderen krijgen peuteronderwijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2017, 09.46 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Steeds meer kinderen met een risico op een achterstand krijgen peuteronderwijs. Inmiddels gaat 80 procent van hen naar de voorschool, die bedoeld is voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar. Maar ook meer kinderen zonder achterstand maken gebruik van de voorschoolse educatie.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat er in de grote steden, waaronder Amsterdam, meer plekken in het peuteronderwijs zijn, dan dat er doelgroepkinderen zijn, schrijft de Volkskrant. In steeds meer gemeenten zijn ook kinderen zonder achterstand welkom op de voorschool. In Amsterdam mogen alle peuters een aantal uur per week naar school.

De meeste kinderen met het risico op een leerachterstand wonen in grote steden. Daarom kregen de afgelopen vijf jaar 37 grootste gemeenten, waaronder Amsterdam, elk jaar 95 miljoen euro om het peuteronderwijs te verbeteren. De inspectie geeft aan dat de kwaliteit van de scholen gestegen is, de toegang is vergroot, ouders beter betrokken worden en de sfeer goed is. De cijfers van de inspectie gaan over de jaren 2013 en 2014.