Start van hoofdcontent

Stad

nl

2 miljard verder en tien jaar later: in 2028 moet de Zuidas er zo uitzien

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2017, 18.35 uur

Het is één van de grootste infrastructuurprojecten van het land, het gaat bijna twee miljard euro kosten en het zal tien jaar duren voor het klaar is: de herinrichting van de Zuidas. Van het verwachte eindresultaat is nu een animatiefilmpje vrijgegeven.

Het zuidelijke gedeelte van de ring loopt nu dagelijks vast en ook station Zuid heeft meer ruimte nodig. Daarom wordt er voor het stuk snelweg ter hoogte van het station een tunnel aangelegd. Daarmee wordt er ruimte gecreëerd voor het station om uit te groeien tot 'hoogwaardig openbaar vervoerknooppunt'.

'Bovendien worden de twee helften van de wijk aaneen gehecht waardoor er één woon-, werk- en winkelgebied kan ontstaan', aldus ZuidasPlus, een combinatie van bouwbedrijven die de aanbesteding binnen heeft gehaald. De snelweg zal in beide richtingen van vier naar zes rijstroken uitgebreid worden. De knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer worden onder handen genomen. 

In 2019 moet het megaproject van start gaan. Tussen nu en 2019 vindt er nog vooral voorbereidend werk plaats zoals het inrichten van de bouwterreinen, grondonderzoek en de kap van bomen. Daarna beginnen de grootschalige verbouwingen. 

abc5media_video_1