Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse game Horizon Zero Dawn verovert de wereld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2017, 14.15 uur

Amsterdam is een gigantisch exportproduct rijker. En het is een videogame.

Maanden, zo niet jaren, keken miljoenen gamers uit alle hoeken van de wereld uit naar de lancering van Horizon Zero Dawn. Volgende week verschijnt het Amsterdamse computerspel eindelijk, maar het wordt nu al overspoeld met lovende recensies in de internationale pers. En op Amazon.com prijkt de game bovenaan de lijst met bestverkopende spellen.

Horizon Zero Dawn is ontwikkeld door Guerrilla Games aan de Herengracht. Eerder maakten ze daar al internationaal furore met de 'shooter' Killzone, waarvan meerdere delen verschenen.

Robot-dino's
De nieuwe game is nog ambitieuzer. Het was al sinds 2011 in de maak en er werkten honderden designers, programmeurs, componisten en noem maar op aan mee. In het spel loop je rond in een post-apocalyptische wereld waarin mensen weer een soort holbewoners zijn en verstrengeld zijn in een strijd met robot-dinosaurussen.

De internationale pers kan het dus wel waarderen. Op Metacritic.com - de website die een gemiddeld cijfer berekent uit alle verschenen recensies - krijgt de game 88 van de 100 punten. Recensenten zijn dolenthousiast en volgens hen doet Horizon Zero Dawn niet onder voor andere internationale toppers. Sterker nog, op allerlei fronten zou het beter en vernieuwender zijn.

Miljarden
De game-industrie zet wereldwijd tientallen miljarden euro's om en is volgens sommigen groter dan de film- en muziekindustrie samen. Dat komt omdat games voor consoles (zoals de PlayStation en X-Box) minder makkelijk illegaal te kopiëren zijn en zo'n 60 euro kosten.

Horizon Zero Dawn is overigens alleen te spelen op de PlayStation 4.