Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College noemt kwijtraken van politie-uniformen 'zorgelijk'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2017, 21.37 uur

Het college vindt het zorgelijk dat politie-uniformen in verkeerde handen kunnen vallen. De gemeente wacht een onderzoek van de politie af, maar zegt een vinger aan de pols te houden over de wijze van bezorging van de uniformen.

Vorig jaar verdwenen er in Nederland 41 pakketten met daarin politiekleding- en uitrusting tijdens de bezorging. Het college zegt op vragen van de VVD niet te weten of het hierbij ook echt om politie-uniformen ging, omdat er in de pakketten ook sportschoenen en sokken kunnen zitten. Vorige maand trok een voormalig agent bij AT5 aan de bel.

Lees ook: In portiek of onder de vuilnisbak: bezorging uniformen is 'beschamend'

 'Toen kwam ik thuis en toen stond er een pakketje voor m'n deur, in een open portiek. Dat bleek van mijn vorige werkgever te zijn: de politie-eenheid Amsterdam', vertelde de voormalig agent, die anoniem wil blijven. In het pakket bleken delen van een politie-uniform te zitten, een pakketje dus dat hij helemaal niet had mogen ontvangen.

De pakketten worden verzonden via PostNL. De distributie van de uniformen valt onder de verantwoordelijkheid van de nationale politie. Begin maart wordt een besluit genomen hoe de kleding in de toekomst kan worden verspreid. Zo wordt er onder meer gekeken of de kleding kan worden bezorgd op politielocaties.

Lees ook: Bestelbus Jamin overvallen door nepagenten

Tussen 1 januari 2016 en 28 januari 2017 zijn er vier incidenten geweest waarbij mensen in hun aangifte de indruk hadden dat er nepagenten betrokken waren. Onlangs zijn daar nog twee incidenten bijgekomen Bij die incidenten was er onder meer sprake van een politiesportbroek, een overhemd van de politie, twee politie-uniformen en bordje met 'Stop Politie'. De politie kan op basis van de aangiften niet met zekerheid zeggen of dit ook om authentieke politiekleding ging.

Lees ook: Overvallers in politieuniform slaan toe bij woning in Zuidoost