Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kabinet wil geen meldplicht voor toeristische woningverhuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2017, 11.06 uur

Het kabinet gaat het gemeenten niet mogelijk maken om een meldplicht voor toeristische verhuur van woning in te stellen, zoals wethouder Laurens Ivens (Wonen) graag wil.

De Tweede Kamer stemde afgelopen zomer in met een motie om een meldplicht mogelijk te maken. Als huizenbezitters dan hun woning willen verhuren aan toeristen, moeten ze dit melden aan de gemeente. De wet zou het maximum aantal dagen verhuur omlaag moeten schroeven, bereikbaarheid van de verhuurder moeten eisen en ondersteuning aan de toerist moeten regelen.

In een brief schrijven de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Kamp (Economische zaken) echter dat gemeenten al genoeg mogelijkheden hebben om illegale verhuur aan te pakken. Een afzonderlijke meldplicht zien zij als een 'disproportionele administratieve last'.

Lees ook: Ivens: 'Druk op andere vakantieverhuursites neemt toe na Airbnb-deal'

De meldplicht is een duidelijke wens van de gemeente Amsterdam en wethouder Ivens. Vorige maand pleitte de wethouder nog nadrukkelijk voor een landelijke wet tegen illegale verhuur. De huidige wet biedt volgens hem namelijk te weinig mogelijkheden en is te ingewikkeld.

Lees ook: Oppositie heeft 'vernietigende kritiek' op Airbnb-deal van gemeente

De ministers zijn te spreken over de deal die Ivens eerder maakte met Airbnb, waarin de website belooft zelf illegale verhuurders te verwijderen en informatie over huisjesmelkers sneller met de gemeente te delen. Het kabinet hoopt dat dergelijke afspraken ook met andere digitale platforms kunnen worden gemaakt. Ivens heeft al gezegd dit te willen doen.

Het kabinet wil over twee jaar de effecten van het beleid evalueren.