Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Een brug is een mooier eerbetoon dan een lintje'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2017, 19.36 uur

Bet van Beeren heeft haar eigen brug. De beroemde kroegbazin en voorvechtster van gelijke rechten voor homo's en lesbiennes, wordt daarmee op een speciale manier geëerd. Om half vier vanmiddag werd de Stormsteegbrug officieel omgedoopt tot de Bet van Beerenbrug.

'Het is zo toepasselijk dat een brug naar Bet van Beeren is vernoemd, want dat is precies wat ze was. Een brug tussen homo en hetero, tussen politie en criminelen tussen kunst en volksvermaak', zegt een aanwezige die zich voor de gelegenheid rijkelijk had uitgedost. 

Lees ook: 'Ze zijn een symbool. Tante Bet én het café'

Bet van Beeren was sinds 1927 de uitbater van café het Mandje, dat ook in de oorlogsjaren stand hield. Het café van 'tante Bet' was behalve een vrijplaats voor homoseksuelen, ook een plek voor de zeelui, hoeren, buurtbewoners, acteurs, schilders en intellectuelen die de Zeedijk rijk was.

De brug over de Oudezijds Achterburgwal tussen de Korte Stormsteeg en de Korte Niezel werd omgedoopt vanwege het 90-jarig bestaan van de kroeg. Wel is het Mandje een tijd gesloten geweest toen de heroïnecrisis in de jaren '80 de buurt teisterde. 

'Ze heeft geen penningen van de gemeente Amsterdam gehad, ze heeft geen ridderorde's opgespeld gekregen, maar zij krijgt straks wel een brug naar haar vernoemd', zei stadsdeelvoorzitter Centrum Boudewijn Oranje. 'Ik denk dat het uiteindelijk veel mooier is, want er zijn veel minder mensen die een brug met hun naam dragen, dan dat ze een lintje dragen.' 

Bet van Beeren, de beroemde lesbische uitbaatster van café 't Mandje, kreeg geen ridderorde, maar vanaf vandaag draagt een brug haar naam. pic.twitter.com/g8NXSjlfOe

— Boudewijn Oranje (@OranjeBoudewijn) 24 februari 2017