Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mirakelkolom keert vannacht terug op het Rokin

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2017, 22.10 uur · Foto: Arjan Bennik

De Mirakelkolom van het Rokin, die in 2001 moest wijken voor de bouw van het metrostation, wordt vannacht teruggeplaatst.

De 8,6 meter hoge kolom was in 1988 gebouwd ter herinnering aan de Mirakelkapel uit de 14e eeuw. De kolom kan vannacht worden teruggezet, nadat de laatste tram heeft gereden en de stroom van de bovenleiding is afgehaald.

Het veertien ton zware gevaarte is onderdeel van de traditie waarbij de vroegere Middeleeuwse Mirakelprocessie op een eigentijdse manier wordt herdacht. Jaarlijks lopen duizenden katholieken de Stille Omgang door het centrum van Amsterdam. Dit jaar voor de 136ste keer, op 18 maart 2017.

Lees ook: 'Het is wel een beetje apart hè? Dat ze zo stil zijn'

De Mirakelkolom zal worden geplaatst op de stoep ter hoogte van Brasserie Beems, waar al een speciale funderingsconstructie is gemaakt. Daarna volgt nog het minutieuze afstellen op de ondergrondse ankers die al zijn aangebracht en het verstevigen met een speciaal soort beton.

Naar verwachting wordt aanstaande maandag de resterende hulpconstructie verwijderd. Na plaatsing zal hij in april, als het asfalteren van de trambaan op het Rokin is afgelopen, worden gerestaureerd.